


Przepis na ten sos znalazłam na popularnej stronie z wege przepisami. Minimalnie zmieniłam proporcje, dodałam paprykę i kukurydzę i oto, co otrzymałam – pyszny i pożywny wegański sos.
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. W tym czasie odlewamy sok z ananasa, a krążki kroimy na małe kawałki. Paprykę kroimy w cienkie, krótkie paski, parówki/kiełbaski na krążki. Usmażoną cebulkę posypujemy przesianą mąką i energicznie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z koncentratem i przyprawami a następnie zalewamy stopniowo sokiem z ananasa. Naczynie ponownie ustawiamy na kuchence i mieszając czekamy aż się zgotuje. Wtedy dodajemy pokrojona paprykę, parówki/kiełbaski i kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Jeżeli sos jest za gęsty można śmiało dodać wodę i energicznie ją wmieszać.
Sos idealnie pasuje do ryżu, kasz czy makaronu. Smacznego!
Świetny przepis. Trochę go zmodyfikowałam, bo lato w końcu zobowiązuje i dodałam świeżej kukurydzy zamiast tej z puszki i świeżych pomidorów. Zeby trochę wyostrzyć smak dodałam parówki chilli polsoi, a oprócz tego potraktowałam całość świeżą chilli. Ten sos podaję najczęściej z ryżem brązowym, z kuskusem lub makaronem ryżowym. Fajnie tez smakuje posypany świeżą kolendrą.