• kiszony barszcz czerwony z uszkami

    dodano Listopad 26, 2012 przez w Boże Narodzenie, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zupy

    Sezon grzybowy w tym roku był tak udany, że możemy cieszyć się podgrzybkami i prawdziwkami cały rok, nie tylko od święta. Dlatego postanowiłem przygotować kolejne danie z serii „pierożki i farsz grzybowy”. Tym razem jednak coś bardziej swojskiego, czyli kiszony barszcz czerwony z uszkami. Danie w pełni wegańskie, aromatyczne i zdrowe. Niektórych być może odstraszy czas przygotowania, bo fakt, potrawa jest pracochłonna, ale walory smakowe w pełni wynagrodzą włożoną pracę. Tak więc, do dzieła!

    kiszony barszcz czerwony z uszkami

    Porcja na około 4 osoby:

    Barszcz czerwony:

    • 4 sztuki buraków czerwonych
    • 1 marchewka
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 liść laurowy
    • 2 ziarna ziela angielskiego
    • pół łyżeczki gorczycy
    • łyżeczka kminku
    • pół łyżeczka soli
    • pół łyżeczki cukru
    • bułka lub kromka chleba razowego na zakwasie

    Ciasto:

    • 100g mąki
    • 1/3 szkl. bardzo gorącej wody
    • pół łyżeczki oleju
    • sól

    Farsz:

    • 2 szkl. suszonych grzybów leśnych
    • sól, pieprz czarny, ziarnisty, świeżo mielony
    • lubczyk

     

    Przygotowanie:

    Przegotowujemy wodę ok. 2-3 litry, dodajemy sól i cukier. Buraki i marchewkę pozbawiamy łupy i kroimy na plastry, następnie razem z pozostałymi przyprawami wrzucamy do dużego słoja lub kamiennego garnka. Zalewamy chłodną, przegotowaną wcześniej wodą, układając na górze kromkę chleba razowego, tak aby chleb był zamoczony. Na otwór słoja nakładamy gazę i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-5 dni. Po tym czasie odcedzamy i czysty barszcz gotujemy około 10-15 minut na wolnym ogniu, doprawiając go według własnego uznania.

    kiszony barszcz czerwony z uszkami

    Grzyby wrzucamy do wody i gotujemy około 40-50 minut. Ugotowane grzyby mielimy w maszynce i dość mocno doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i odrobiną lubczyku.

    Wyrabiamy ciasto, wałkujemy na cieniutko i wycinamy małe okręgi (np. z większego kieliszka). Faszerujemy odrobiną grzybów i formujemy uszka, które następnie wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy ok. 3-5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię wody.

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>