


Przed wami babeczki z kaszy jaglanej z sosem gruszkowym. Przepis ten możemy potraktować jako bardzo zdrowy deser lub słodki, rozgrzewający podwieczorek w chłodne jesienne wieczory.
Składniki (2 średnie sztuki):
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko posolonej wodzie około 20 minut, z dodatkiem kurkumy, tak aby kasza miała piękny żółty kolor. Następnie odsączamy wodę i dodajemy nasiona granatu. Tak przygotowaną kaszę nakładamy do foremek, posmarowanych dowolnym tłuszczem i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie obieramy gruszki ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki, które następnie wkładamy do rondelka. Dodajemy Martini, skórkę z cytryny i podgotowujemy, tak aby zrobił się sos. Możemy przyśpieszyć ten proces używając jeszcze przed gotowaniem blendera. W razie potrzeby podlewamy troszeczkę wodą. Gotowe babeczki podajemy na ciepło lub zimno z chłodnym sosem gruszkowym.