• babeczki z kaszy jaglanej

    dodano Listopad 19, 2012 przez w Bezglutenowa, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje

    Przed wami babeczki z kaszy jaglanej z sosem gruszkowym. Przepis ten możemy potraktować jako bardzo zdrowy deser lub słodki, rozgrzewający podwieczorek w chłodne jesienne wieczory.

    Składniki (2 średnie sztuki):

    • 6 łyżek kaszy jaglanej
    • 2 gruszki
    • 3 łyżki nasion granatu
    • kieliszek (25 – 30 ml) Martini Bianco lub białego wina półsłodkiego
    • ½ łyżeczki startej skórki z cytryny
    • ½ łyżeczki kurkumy

    Przygotowanie:

    Kaszę jaglaną gotujemy w lekko posolonej wodzie około 20 minut, z dodatkiem kurkumy, tak aby kasza miała piękny żółty kolor. Następnie odsączamy wodę i dodajemy nasiona granatu. Tak przygotowaną kaszę nakładamy do foremek, posmarowanych dowolnym tłuszczem i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze 180 stopni. W tym czasie obieramy gruszki ze skórki, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki, które następnie wkładamy do rondelka. Dodajemy Martini, skórkę z cytryny i podgotowujemy, tak aby zrobił się sos. Możemy przyśpieszyć ten proces używając jeszcze przed gotowaniem blendera. W razie potrzeby podlewamy troszeczkę wodą. Gotowe babeczki podajemy na ciepło lub zimno z chłodnym sosem gruszkowym.

    babeczki z kaszy jaglanej

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>