• tortilla ze szpinakiem

    dodano Listopad 15, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Wczoraj zostałam zapytana z czym wegetarianin jada tortillę. Do głowy przyszły mi trzy pomysły, które do tej pory wypróbowałam. Dzisiaj jeden z nich – tortilla ze szpinakiem, pieczarkami, fasolką, pomidorem i serem żółtym. Pycha!

    Składniki (2 porcje):

    • 2 tortille
    • 200g mrożonego szpinaku
    • 250g pieczarek
    • 2 duże łyżki fasolki czerwonej z puszki
    • 1/2 dużego pomidora
    • 1 średnia cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 80g sera żółtego
    • opcjonalnie 1 łyżeczka śmietany
    • sól, pieprz
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Kroimy drobno cebulę i siekamy czosnek. Smażymy je przez ok. 3 minuty na oleju, po czym dodajemy szpinak. Smażymy do czasu, aż się rozpuści, a nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać śmietanę. Na drugiej patelni smażymy na oleju pokrojone w plasterki pieczarki, które także lekko solimy. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 150ºC. Pomidora kroimy w średniej wielkości kostkę/kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Rozkładamy tortille, rozsmarowujemy na nich szpinak, rozkładamy pieczarki, fasolkę i pomidora, a następnie posypujemy żółtym serem. Takie tortille zwijamy i zabezpieczamy przed rozwinięciem się w piekarniku. Ja do tego celu użyłam papieru śniadaniowego i sznurka. Złożone tortille wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Smacznego!

    tortilla_ze_szpinakiem

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>