


Wczoraj zostałam zapytana z czym wegetarianin jada tortillę. Do głowy przyszły mi trzy pomysły, które do tej pory wypróbowałam. Dzisiaj jeden z nich – tortilla ze szpinakiem, pieczarkami, fasolką, pomidorem i serem żółtym. Pycha!
Składniki (2 porcje):
Przygotowanie:
Kroimy drobno cebulę i siekamy czosnek. Smażymy je przez ok. 3 minuty na oleju, po czym dodajemy szpinak. Smażymy do czasu, aż się rozpuści, a nadmiar wody odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, można dodać śmietanę. Na drugiej patelni smażymy na oleju pokrojone w plasterki pieczarki, które także lekko solimy. Włączamy piekarnik i nastawiamy na 150ºC. Pomidora kroimy w średniej wielkości kostkę/kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Rozkładamy tortille, rozsmarowujemy na nich szpinak, rozkładamy pieczarki, fasolkę i pomidora, a następnie posypujemy żółtym serem. Takie tortille zwijamy i zabezpieczamy przed rozwinięciem się w piekarniku. Ja do tego celu użyłam papieru śniadaniowego i sznurka. Złożone tortille wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut. Smacznego!