• ravioli z ciecierzycą i grzybami

    dodano Listopad 13, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Przepis i sposób wykonania ravioli w zasadzie nie różni się od przepisu na pierogi. W tym ravioli wykorzystane zostało nadzienie z grzybów leśnych i cieciorki. Naprawdę smaczne!

    Porcja na około 12 dużych sztuk:

    Ciasto:

    • 100g mąki
    • 1/3 szkl. gorącej wody
    • pół łyżeczki oleju
    • sól
    • opcjonalnie 1 jajko

    Farsz:

    • 1/2 szkl. suchej ciecierzycy lub 1 szkl. ciecierzycy z puszki
    • duża garść suszonych grzybów leśnych
    • 1 mała cebula
    • sól, pieprz
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Ciecierzycę (suchą) moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Jeżeli wybraliśmy ciecierzycę z puszki jest od razu gotowa do użycia. Grzyby wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu.

    Wyrabiamy ciasto, po czym traktujemy je wałkiem i dzielimy na dwie części. Na dolnej układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały nam pierożki, a w zasadzie pierogi ravioli, które trzeba wrzucić jeszcze na osolony wrzątek i gotować ok. 5-8 minut.

    ravioli z ciecierzyca i grzybami

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>