


Przepis i sposób wykonania ravioli w zasadzie nie różni się od przepisu na pierogi. W tym ravioli wykorzystane zostało nadzienie z grzybów leśnych i cieciorki. Naprawdę smaczne!
Porcja na około 12 dużych sztuk:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Ciecierzycę (suchą) moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy do miękkości. Jeżeli wybraliśmy ciecierzycę z puszki jest od razu gotowa do użycia. Grzyby wrzucamy do wody i gotujemy około 20-30 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Następnie mielimy w maszynce ciecierzycę i ugotowane grzyby, mieszamy i dodajemy resztę składników farszu.
Wyrabiamy ciasto, po czym traktujemy je wałkiem i dzielimy na dwie części. Na dolnej układamy łyżeczkę farszu w odstępach około 5-7cm z każdej strony, a następnie przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Przyciskamy wokół nadzienia tak, aby połączyć ciasto, po czym wykrawamy radełkiem kwadraty z farszem w środku. W ten sposób powstały nam pierożki, a w zasadzie pierogi ravioli, które trzeba wrzucić jeszcze na osolony wrzątek i gotować ok. 5-8 minut.