• domowe łazanki

    dodano Listopad 6, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Makaron, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Łazanki najlepiej smakują w wersji domowej, czyli z ciasta przygotowanego własnoręcznie. Zachęcam Was do wypróbowania tej wersji, bo chociaż wyglądają blado to smakują przepysznie!

    Ciasto:

    • 300g mąki
    • 1 szkl. wody
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 łyżeczki soli

    Kapusta:

    • 500g kapusty białej
    • 1 cebula
    • olej
    • majeranek
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Składniki na kluski dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Następnie cienko wałkujemy (1-2 mm) stale podsypując mąką i tniemy na małe kwadraty (ok. 2×2 cm). Takie kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę po wypłynięciu na wierzch.

    Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Następnie dobrze ją odciskamy, tak aby pozostało w niej jak najmniej wody. Kapustę odstawiamy, a w drugim garnku na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy do niej kapustę, majeranek, sól i pieprz. Smażymy kilka minut i gotowe. Można tutaj dorzucić ugotowane kluski, aby dokładnie się wymieszały. Smacznego!

    lazanki

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>