


Łazanki najlepiej smakują w wersji domowej, czyli z ciasta przygotowanego własnoręcznie. Zachęcam Was do wypróbowania tej wersji, bo chociaż wyglądają blado to smakują przepysznie!
Ciasto:
Kapusta:
Przygotowanie:
Składniki na kluski dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto. Następnie cienko wałkujemy (1-2 mm) stale podsypując mąką i tniemy na małe kwadraty (ok. 2×2 cm). Takie kluski wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę po wypłynięciu na wierzch.
Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy kilka minut w osolonej wodzie. Następnie dobrze ją odciskamy, tak aby pozostało w niej jak najmniej wody. Kapustę odstawiamy, a w drugim garnku na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w kostkę cebulę. Dorzucamy do niej kapustę, majeranek, sól i pieprz. Smażymy kilka minut i gotowe. Można tutaj dorzucić ugotowane kluski, aby dokładnie się wymieszały. Smacznego!