


Ostatnio za mną i współlokatorką nieustannie chodzi makaron. A tu się okazuje, że dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji przepis na zapiekankę makaronową z brokułami i żółtym serem. Pycha!
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
Gotujemy makaron w osolonej wodzie i z dodatkiem oleju. Warzywa korzeniowe i pora kroimy w plasterki, a brokuł dzielimy na różyczki. W małej ilości osolonej wody gotujemy marchewkę, pietruszkę i selera. Po ok. 10 minutach wrzucamy brokuł, a po kolejnych 2 minutach pora. Przecedzamy warzywa, a 1/2 szkl. wody z ich gotowania używamy w przepisie jako bulion. Ścieramy ser na tarce i odkładamy. W małym garnku rozgrzewamy olej i wsypujemy łyżkę mąki (nie płaską, ale i nie kopiatą) i mieszamy dokładnie aż wszystkie grudki się rozetrą. Wlewamy bulion i mleko i gotujemy ok. 5 minut stale mieszając. Następnie wrzucamy tarty ser żółty (troszkę sera odkładamy do posypania na wierzch zapiekanki). Doprawiamy sos solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z warzywami i przekładamy do natłuszczonej formy do zapiekania. Zalewamy sosem, posypujemy pozostałym serem i posypujemy ziołami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok 25-30 minut. Wykładamy i zajadamy póki ciepłe. Smacznego!