• kefirowe pancakes

    dodano Październik 22, 2012 przez w Dania główne, Desery, Laktoovowegetariańska, Mączne, Na słodko, Pozostałe, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje

    Zawsze z tego przepisu robiłam racuchy, ale ostatnio się pomyliłam i dzięki temu otrzymałam cieńsze i zupełnie inne w smaku pancakes. Wniosek: błąd nie zawsze jest równy porażce. Szczególnie w kuchni!

    Składniki (14-16 szt.):

    • 200g mąki
    • 1 szkl. kefiru
    • 2 jajka
    • 1 łyżka cukru
    • sól
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Roztrzepać całe jajka ze szczyptą soli i energicznie połączyć z cukrem. Następnie ciągle mieszając dodać kefir i powoli mąkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem wylewać po łyżce ciasta. Smażyć z obu stron.

    Aby otrzymać racuchy wystarczy osobno ubić białka i dodać je na końcu. Takie racuchy są pyszne same w sobie lub z odrobiną cukru pudru, za to pancakes idealnie smakują połączone z jakimś sosem, dżemem albo owocami. Cokolwiek wybierzecie – smacznego!

    kefirowe_pancakes

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>