• penne ze szpinakiem

    dodano Październik 19, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Makaron, Przepisy wegetariańskie

    To danie zostało przygotowane dosłownie w 20 minut, więc jest naprawdę ekspresowe. To w tej potrawie po raz pierwszy spróbowałam świeżego szpinaku i nie zawiodłam się!

    Składniki (2 porcje):

    • 180-200g pełnoziarnistego penne
    • 150g świeżego szpinaku
    • 80-100g sera feta półtłustego
    • 1 średni pomidor
    • 1 średnia cebula
    • 4 ząbki czosnku
    • sól, pieprz
    • oliwa

     

    Przygotowanie:

    Makaron wrzucamy do osolonego wrzątku. Myjemy szpinak i dobrze go odsączamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Smażymy je na rozgrzanej oliwie i wrzucamy szpinak. Po ok. 5 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory i smażymy jeszcze przez chwilę. Na końcu dodajemy drobno pokrojony ser feta i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy to dokładnie z ugotowanym makaronem i można jeść!

    penne_ze_szpinakiem

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>