• chrupiąca sałatka

    dodano Październik 17, 2012 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Sałatki, Wegańska

    Rzadko u nas w przepisach pojawiają się sałatki, postanowiłem zatem przyrządzić coś chrupiącego. W okresie jesienno-zimowym sałatka, czy surówka, to prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. Polecam!

    Składniki (2-3 porcje):

    • 4 łodygi selera naciowego
    • 3 duże liście sałaty lodowej
    • garść fasolki szparagowej żółtej
    • 12 pomidorków cherry
    • 12 orzechów laskowych
    • pół czerwonej papryki
    • pół czerwonej cebuli
    • świeży koperek

    Sos:

    • 3 łyżki oliwy
    • 2 łyżki wody
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka musztardy
    • pół łyżeczki octu balsamicznego lub jabłkowego
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Seler naciowy i paprykę kroimy na średnią kostkę, liście sałaty lodowej rwiemy na małe kawałki, pomidorki cherry oraz orzechy laskowe tniemy na pół, cebulę kroimy w piórka. Fasolkę szparagową gotujemy aldente na parze (ok. 10 minut) lub w wodzie. Studzimy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Sos najlepiej przygotować w małym słoiczku – wlewamy wszystkie składniki, zakręcamy i energicznie potrząsamy do uzyskania jednolitej emulsji. Pocięte warzywa mieszamy z sosem, dodajemy świeży koperek i sałatka gotowa.

    chrupiąca sałatka

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>