


Delikatne i wilgotne ciasto o korzennym posmaku. Wszyscy moi znajomi je polubili i nazywają je „ciastem merychewkowym”. Zajada się nim nawet mały bratanek, który nienawidzi marchewki =)
Składniki:
Przygotowanie:
Jajka ubić z cukrem, dodawać mąkę na przemian z olejem. Następnie dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy oraz rodzynki/żurawinę. Ciasto przekładamy do małej, kwadratowej formy albo keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180°C. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową i posypać orzechami i płatkami migdałów. Także świetnie smakuje z kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!
Znakomity przepis! Często korzystam z przepisów z Pani bloga. Są naprawdę świetne
Dziękuję, że Pani je tu umieszcza.
Pozdrawiam
Dziękuję bardzo! To ciasto rzeczywiście jest świetne i zawsze udane
Dziękuję za miły komentarz!