• ciasto marchewkowe

    dodano Październik 13, 2012 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Delikatne i wilgotne ciasto o korzennym posmaku. Wszyscy moi znajomi je polubili i nazywają je „ciastem merychewkowym”. Zajada się nim nawet mały bratanek, który nienawidzi marchewki =)

    Składniki:

    • 4 jajka
    • 2 szkl. mąki (białej z pełnoziarnistą pół na pół)
    • 3/4 szkl. cukru (najlepiej brązowego)
    • 1 szkl. oleju
    • 2 szkl. tartej, odsączonej marchwi
    • łyżka cukru waniliowego
    • 2 łyżeczki sody
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • łyżka przypraw: do piernika albo mieszanki cynamonu, goździków, imbiru itp.
    • 1/2 szkl. bakalii

     

    Przygotowanie:

    Jajka ubić z cukrem, dodawać mąkę na przemian z olejem. Następnie dodać sodę, proszek do pieczenia i przyprawy. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy startą marchewkę i posiekane orzechy oraz rodzynki/żurawinę. Ciasto przekładamy do małej, kwadratowej formy albo keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180°C. Gotowe ciasto można polać polewą czekoladową i posypać orzechami i płatkami migdałów. Także świetnie smakuje z kandyzowaną skórką pomarańczową. Smacznego!

    ciasto_marchewkowe

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. Paulina pisze:

    Znakomity przepis! Często korzystam z przepisów z Pani bloga. Są naprawdę świetne :)
    Dziękuję, że Pani je tu umieszcza.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>