


Przeciętny Polak jada naleśniki z białym serem lub dżemem. Dopiero uczymy się, że naleśniki można jeść na setki sposobów, nie tylko na słodko, ale i na słono. Dziś sposób na moje ulubione, przepyszne i słodkie naleśniki z jogurtem, owocami i bakaliami.
Składniki na ciasto (ok. 12 szt.):
Przybranie:
Przygotowanie:
Jajko wbijamy do mleka, dodajemy sól i roztrzepujemy/ubijamy mikserem. Następnie dodajemy cukier waniliowy, a po nim stopniowo mąkę, olej i proszek. Nie da się dokładnie określić ilości potrzebnej mąki, więc oceńcie sami czy Wasze ciasto potrzebuje jej nieco więcej czy mniej niż 2 szklanki. Następnie wylewamy cienko ciasto na rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) z olejem i smażymy z obu stron.
Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Polecam brązowy, ponieważ ma specyficzny posmak oraz nadaje ładny kolor jogurtowi. Owoce kroimy w dowolne kształty, a bakalie (orzechy, rodzynki, żurawinę, migdały itp.) drobno siekamy.
Gotowe naleśniki układamy na talerzu, polewamy jogurtem, układamy owoce i posypujemy bakaliami. I gotowe! Życzę smacznego!