• naleśniki z owocami

    dodano Październik 11, 2012 przez w Dania główne, Desery, Laktoovowegetariańska, Mączne, Na słodko, Pozostałe, Przepisy wegetariańskie, Śniadania i kolacje

    Przeciętny Polak jada naleśniki z białym serem lub dżemem. Dopiero uczymy się, że naleśniki można jeść na setki sposobów, nie tylko na słodko, ale i na słono. Dziś sposób na moje ulubione, przepyszne i słodkie naleśniki z jogurtem, owocami i bakaliami.

    Składniki na ciasto (ok. 12 szt.):

    • 1/2l mleka
    • 2 szkl. mąki
    • 1 jajko
    • łyżka cukru waniliowego
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżka oleju
    • szczypta soli

    Przybranie:

    • ok. 300g jogurtu naturalnego
    • 1 płaska łyżka cukru (najlepiej brązowego)
    • świeże owoce (najlepiej w różnych kolorach)
    • bakalie (u mnie mieszanka studencka)

     

    Przygotowanie:

    Jajko wbijamy do mleka, dodajemy sól i roztrzepujemy/ubijamy mikserem. Następnie dodajemy cukier waniliowy, a po nim stopniowo mąkę, olej i proszek. Nie da się dokładnie określić ilości potrzebnej mąki, więc oceńcie sami czy Wasze ciasto potrzebuje jej nieco więcej czy mniej niż 2 szklanki. Następnie wylewamy cienko ciasto na rozgrzaną patelnię (najlepiej do naleśników) z olejem i smażymy z obu stron.

    Jogurt naturalny mieszamy z cukrem. Polecam brązowy, ponieważ ma specyficzny posmak oraz nadaje ładny kolor jogurtowi. Owoce kroimy w dowolne kształty, a bakalie (orzechy, rodzynki, żurawinę, migdały itp.) drobno siekamy.

    Gotowe naleśniki układamy na talerzu, polewamy jogurtem, układamy owoce i posypujemy bakaliami. I gotowe! Życzę smacznego!

    naleœsniki_z_owocami

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>