• tofu cheeseburger

    dodano Październik 9, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Zapiekane

    Wegetariański fast food? Czemu nie! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skomponować własnego, bezmięsnego burgera. Bazując na tym przepisie możecie zrobić burgery na ostro lub danie na wzór kebaba z mnóstwem świeżych warzyw. Tofu burgery udowodnią każdemu przeciwnikowi, że tofu jest jadalne!

    Składniki (4-6 szt.):

    • 300g tofu naturalnego
    • 4-6 bułek do burgerów/dowolnych bułek np. grahamek
    • 1 duże jajko
    • 1 średnia cebula
    • 1/2 papryki czerwonej
    • ok. 3-4 łyżki mąki
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • pieprz
    • olej
    • 4-6 plastrów żółtego sera
    • 2 ogórki kiszone
    • musztarda
    • ketchup

     

    Przygotowanie:

    Tofu ścieramy na tarce. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz jajko. Mieszamy to dokładnie z sosem sojowym oraz pieprzem i dodajemy stopniowo mąkę, kontrolując czy z ciasta da się formować kotlety. Jeśli tak to formujemy je w ilości zależnej od wybranej grubości – jeśli chcemy grube (jak na zdj) to lepimy cztery, a cieńszych wyjdzie nam ok. sześć. Takie kotlety smażymy na oleju aż się zrumienią z obu stron.

    Przekrojone bułki smarujemy cienko musztardą na obu częściach. Układamy na nich usmażone kotlety. Z kolei na nich kładziemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone i ser zółty. Można je polać ketchupem teraz – po serze albo po upieczeniu.

    Poskładane burgery wkładamy do ciepłego (ale nie całkowicie rozgrzanego) piekarnika. Po ok. 10 minutach powinny być ciepłe, chrupiące i gotowe do zajadania!

    tofu_cheeseburger

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>