


Wegetariański fast food? Czemu nie! Nic nie stoi na przeszkodzie, aby skomponować własnego, bezmięsnego burgera. Bazując na tym przepisie możecie zrobić burgery na ostro lub danie na wzór kebaba z mnóstwem świeżych warzyw. Tofu burgery udowodnią każdemu przeciwnikowi, że tofu jest jadalne!
Składniki (4-6 szt.):
Przygotowanie:
Tofu ścieramy na tarce. Dodajemy do niego pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę oraz jajko. Mieszamy to dokładnie z sosem sojowym oraz pieprzem i dodajemy stopniowo mąkę, kontrolując czy z ciasta da się formować kotlety. Jeśli tak to formujemy je w ilości zależnej od wybranej grubości – jeśli chcemy grube (jak na zdj) to lepimy cztery, a cieńszych wyjdzie nam ok. sześć. Takie kotlety smażymy na oleju aż się zrumienią z obu stron.
Przekrojone bułki smarujemy cienko musztardą na obu częściach. Układamy na nich usmażone kotlety. Z kolei na nich kładziemy pokrojone w plasterki ogórki kiszone i ser zółty. Można je polać ketchupem teraz – po serze albo po upieczeniu.
Poskładane burgery wkładamy do ciepłego (ale nie całkowicie rozgrzanego) piekarnika. Po ok. 10 minutach powinny być ciepłe, chrupiące i gotowe do zajadania!