• kaszotto z kapustą i pieczarkami

    dodano Październik 6, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie

    Idealne danie na jesień i zimę? Kaszotto! Pożywne, sycące, z odpowiednimi przyprawami może nas rozgrzać w chłodny dzień. W sam raz na niepogodę. Oto kaszotto, czyli danie z kaszy wzorowane na risotto.

    Składniki (4 porcje):

    • 2/3 szkl. kaszy jęczmiennej „pęczak”
    • 2/3 szkl. kaszy gryczanej prażonej
    • 2 szkl. siekanej kapusty białej
    • 250g pieczarek
    • 1 duża cebula
    • ok. 3 szkl. bulionu warzywnego (może być z eko kostki)
    • majeranek, pieprz, imbir
    • olej

     

    Przygotowanie:

    Na rozgrzany olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i obie kasze. Smażymy ok. 2 minuty i dodajemy poszatkowaną drobno kapustę. Po 5 minutach wlewamy 1 szklankę bulionu. Tak jak przy risotto czekamy aż płyn się wchłonie, zanim wlejemy kolejną porcję bulionu. Po drugiej porcji wrzucamy na wierzch pokrojone w plasterki/kostkę pieczarki, nie mieszamy tylko rozprowadzamy je na wierzchu. Gdy druga porcja wywaru się wchłonie sprawdzamy miękkość kaszy. W zależności od zakupionej kaszy może się okazać, że już po 2 porcjach bulionu jest gotowa. Jeżeli jednak nadal jest twarda to wlewamy 3 porcję bulionu i mieszamy całość. Gdy płyn się wchłonie doprawiamy majerankiem, pieprzem i imbirem. Ponieważ kasza gotowała się w bulionie powinna być słona, a więc danie nie wymaga solenia. Takie kaszotto można zjeść „solo” albo podać np. z kotletami sojowymi i surówką. Świetnie smakuje z kiszonymi ogórkami!

    kaszotto

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>