• winogrona – boskie owoce

    dodano Październik 6, 2012 przez w Artykuły

    winogrono

    Czy wyobrażacie sobie zabawę w bogów Olimpu bez białych prześcieradeł jako togi i okazałych kiści winogron jako atrybuty boskości? Owoce te od dawna są symbolem obfitości, bogactwa, ale także prawdy i mądrości. Czy ich wartość odżywcza dorównuje symbolice? Przekonajcie się, że tak!

    Kiść informacji

    Winogrona możemy spotkać w różnych kolorach, wielkościach i odmianach. Po raz kolejny ich kolor nie pozostaje bez znaczenia. Z tych naszych polskich, fioletowych wyjadamy głównie miąższ i często wyrzucamy skórkę. Okazuje się jednak, że to skórka tych ciemnych odmian jest najbardziej wartościowa, a z pestek, które w naszym przewodzie pokarmowym pozostaną nienaruszone, można wytłoczyć bardzo zdrowy olej.

    Skórka, miąższ, pestka – wszystkie sobie nierówne, każda część o innych właściwościach. Na którą z tych części się ukierunkować? Otóż najlepiej na wszystkie. Podczas jesieni zajadajmy się świeżymi owocami. Ich miąższ dostarczy nam potasu, która zadba o nasze serce, obniży ciśnienie i dotleni mózg. Dzięki zawartości boru poziom estrogenów u kobiet pozostanie na prawidłowym poziomie, szczególnie w okresie menopauzalnym. Te słodkie owoce pomogą nam także w detoksykacji i lepszym trawieniu.

    Grono przeciwników raka

    Kiedy nie możemy sięgnąć po świeżą kiść winogron, wypijmy lampkę czerwonego wina. Podczas jego wytwarzania skórki są rozkładane w procesie fermentacji, dzięki czemu nasz organizm może przyswoić obecne w nich związki. W czerwonym winie znajdziemy wiele substancji przeciwnowotworowych oraz takich, które pośrednio pomogą nam w ochronie przed procesem nowotworzenia. Jednym z takich związków jest należący do polifenoli resweratrol. Odkrycie jego właściwości prozdrowotnych odkryto stosunkowo niedawno i wciąż prowadzone są badania, jednak pewne fakty są już znane. Resweratrol w świetny sposób może zapobiegać nowotworom poprzez swoje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne oraz hamujące wolne rodniki. Chroni także palaczy poprzez unieczynnienie niektórych substancji węglowodorowych znajdujących się w dymie papierosowym. Co więcej związek ten potrafi także zadziałać wobec już istniejącego procesu nowotworowego, dzięki uruchamianiu systemów obronnych organizmu, hamowaniu odpowiednich enzymów i w efekcie zatrzymaniu postępującej choroby. Pozostałe zalety resweratrolu to obniżanie poziomu cholesterolu, ochrona skóry przed promieniowaniem UVA, zmniejszenie rozpadu włókien kolagenowych, zapobieganie hiperglikemii oraz odkładaniu się trójglicerydów w wątrobie, co stanowi świetną ochronę przed dietą wysokotłuszczową.

    Nie olej pestek

    Z pestek winogron otrzymuje się wartościowy olej. Jego zaletami kulinarnym są przede wszystkim brak mocnego zapachu czy smaku, dzięki czemu nadaje się do wielu potraw. Olej z pestek winogron jest doskonałym źródłem witaminy E – kolejnego przeciwnika raka, witaminy, który odmładza, hamując procesy starzenia. Możemy ją dostarczać nie tylko od wewnątrz. Kąpiele z dodatkiem tego oleju (ok. 3-5 łyżek stołowych na jedną kąpiel) to domowe SPA – doskonale nawilży skórę, zregeneruje rany powstałe po pękaniu naskórka (szczególnie dokuczliwe zimą). Można także zmieszać olej z solą (najlepiej morską lub specjalną do kąpieli) i zafundować sobie peeling. Codzienne przecieranie twarzy wacikiem nasączonym olejem z pestek winogron to świetny sposób na walkę z przetłuszczającą się cerą.

    Winogrona zdecydowanie należą do grupy owoców, po które warto sięgać. Potwierdzeniem tej tezy niech będzie ciekawostka, że winogrona doczekały się własnej dziedziny w żywieniu i nauce – ampeloterapii – leczniczej diety opierającej się na spożywaniu winogron. Pamiętajmy jednak, żeby spożywać je w różnych formach – świeże, jako wino, sok, olej z pestek. Dzięki temu nie przegapimy żadnej zalety tych owoców!

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>