• pasta z czerwonej soczewicy

    dodano Październik 4, 2012 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Śniadania i kolacje, Wegańska

    Uwielbiam wszelkie pasty z roślin strączkowych. Są super tanie i wydajne, bo starczą na długo. Dla studentów jak znalazł!

    Składniki (ok. 0,5l):

    • 3/4 szkl. soczewicy czerwonej
    • 1 duża marchewka
    • 1 średnia pietruszka
    • 1 mały kawałek selera
    • 1 cienki por
    • min. 5 ząbków czosnku
    • olej
    • majeranek, curry
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy. Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przez chwilę smażymy, po czym wlewamy pół szklanki wody i doprawiamy solą i pieprzem (lub kawałkiem eko kostki rosołowej). Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie. Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa. Następnie wszystko miksujemy blenderem (nie trzeba całkowicie) i doprawiamy majerankiem i curry. Gotowe do zajadania!

    Można do pasty dodać ok. 1/2 szkl. ugotowanego makaronu, dzięki czemu będzie gęstsza i delikatniejsza w smaku.

    pasta-z-czerwonej-soczewicy.

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>