


Uwielbiam wszelkie pasty z roślin strączkowych. Są super tanie i wydajne, bo starczą na długo. Dla studentów jak znalazł!
Składniki (ok. 0,5l):
Przygotowanie:
Soczewicę wrzucamy na wrzątek i gotujemy do miękkości. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Pora kroimy w plasterki, a czosnek drobno siekamy lub przeciskamy. Na rozgrzany olej wrzucamy wszystkie warzywa. Przez chwilę smażymy, po czym wlewamy pół szklanki wody i doprawiamy solą i pieprzem (lub kawałkiem eko kostki rosołowej). Dusimy pod przykryciem, aż woda zniknie. Studzimy zarówno soczewicę, jak i warzywa. Następnie wszystko miksujemy blenderem (nie trzeba całkowicie) i doprawiamy majerankiem i curry. Gotowe do zajadania!
Można do pasty dodać ok. 1/2 szkl. ugotowanego makaronu, dzięki czemu będzie gęstsza i delikatniejsza w smaku.