


Hummus z ciecierzycy – wersja dla mniej wymagających – bez tahini =) Doskonała pasta na wszelakie pieczywo – białe, ciemne, chrupkie, krakersy, sucharki itd.
Składniki:
Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy na noc. Następnego dnia przepłukujemy i gotujemy ok. 2-3 godziny do miękkości. Ciecierzycę jak i inne warzywa strączkowe należy solić dopiero pod koniec gotowania! Pieczarki i cebulę kroimy, następnie smażymy i studzimy. Całość przemielamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.
Porady:
Nie odlewamy oleju po smażeniu pieczarek i cebulki, dodajemy go do hummusu. Dzięki temu nie trzeba będzie smarować pieczywa dodatkowym tłuszczem. Gdy nie mamy czasu na wcześniejsze moczenie i gotowanie ciecierzycy, możemy wykorzystać tę z puszki. Wtedy potrzebne będą dwa opakowania.
Życzę smacznego! =)