• hummus z ciecierzycy

    dodano Lipiec 2, 2012 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Śniadania i kolacje, Wegańska

    Hummus z ciecierzycy – wersja dla mniej wymagających – bez tahini =) Doskonała pasta na wszelakie pieczywo – białe, ciemne, chrupkie, krakersy, sucharki itd.

    Składniki:

    • szklanka ciecierzycy
    • 400g pieczarek
    • 2 małe cebule
    • olej do smażenia
    • przyprawy:  sól, biały pieprz, majeranek/cząber, zioła prowansalskie

    Przygotowanie:

    Ciecierzycę moczymy na noc. Następnego dnia przepłukujemy i gotujemy ok. 2-3 godziny do miękkości. Ciecierzycę jak i inne warzywa strączkowe należy solić dopiero pod koniec gotowania! Pieczarki i cebulę kroimy, następnie smażymy i studzimy. Całość przemielamy przez maszynkę lub rozdrabniamy blenderem.

    Porady:

    Nie odlewamy oleju po smażeniu pieczarek i cebulki, dodajemy go do hummusu. Dzięki temu nie trzeba będzie smarować pieczywa dodatkowym tłuszczem. Gdy nie mamy czasu na wcześniejsze moczenie i gotowanie ciecierzycy, możemy wykorzystać tę z puszki. Wtedy potrzebne będą dwa opakowania.

    Życzę smacznego! =)

    hummus_z_ciecierzycy

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>