• pierogi z soczewicą

    dodano Październik 1, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Przyznam się, że ja nie mam cierpliwości do lepienia pierogów. Jednak nasza mama jak najbardziej, dlatego chętnie zgodziła się przygotować na vegestrefę pyszne pierogi z soczewicą.

    Porcja na ok. 60 pierogów:

    Ciasto:

    • 300g mąki
    • 1 szkl. gorącej wody
    • 1 łyżka oleju
    • 1/2 łyżeczki soli

    Farsz:

    • 1,5 szkl. zielonej soczewicy
    • 1 mała cebula
    • majeranek
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Łączymy składniki farszu, tak aby soczewica nieco się roztarła. Można też użyć miksera albo nawet blendera.

    Zagniatamy ciasto, pamiętając, żeby dodawana woda była gorąca! Ciasto cienko rozwałkowujemy (max 2mm). Wykrawamy szklanką krążki i nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie wrzucamy pierogi na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 minut.

    I gotowe! Można smakować. Szkoda tylko, że robi się je dłużej niż zajada =)

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>