


Przyznam się, że ja nie mam cierpliwości do lepienia pierogów. Jednak nasza mama jak najbardziej, dlatego chętnie zgodziła się przygotować na vegestrefę pyszne pierogi z soczewicą.
Porcja na ok. 60 pierogów:
Ciasto:
Farsz:
Przygotowanie:
Gotujemy soczewicę do miękkości. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju. Łączymy składniki farszu, tak aby soczewica nieco się roztarła. Można też użyć miksera albo nawet blendera.
Zagniatamy ciasto, pamiętając, żeby dodawana woda była gorąca! Ciasto cienko rozwałkowujemy (max 2mm). Wykrawamy szklanką krążki i nakładamy po łyżeczce farszu. Następnie wrzucamy pierogi na osolony wrzątek i gotujemy ok. 5 minut.
I gotowe! Można smakować. Szkoda tylko, że robi się je dłużej niż zajada =)