• risotto z kurkami

    dodano Wrzesień 18, 2012 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Ryż i kasze, Wegańska

    To prawda, że risotto jest wymagającą potrawą, ale czy nie brzmi dumnie? Tak, to już nie jest zwykły, gotowany ryż z dodatkami, a potrawa bywająca na salonach. Czy zatem jest coś trudnego w przyrządzeniu risotto? Ależ skąd! Owszem, wymaga czasu i cierpliwości, ale nie specjalnych umiejętności, a efekt gwarantowany. Oto przepis na jesienne risotto z kurkami.

    Składniki (4 porcje):

    • 200g ryżu arborio
    • ok. 200g świeżych kurek
    • ok. 1l bulionu warzywnego
    • 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
    • 2 średnie cebule
    • oliwa z oliwek
    • kurkuma
    • sól, pieprz
    • natka pietruszki

     

    Przygotowanie:

    Bulion należy przygotować samemu, absolutnie nie z kostki rosołowej! Mój składał się z 2 pietruszek, 2 marchewek, 1/2 selera i 1/3 dużego pora. Warzywa drobno pokrojone wrzucamy na zimną wodę i gotujemy. Gdy się zagotuje wrzucamy sól i pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę dla złotego koloru i w tym przypadku kilka suszonych grzybów dla podkreślenia grzybowego smaku risotto. Taki bulion powinien się gotować ok. godziny. Wodę uzupełniamy, żeby wciąż pozostawał litr.

    Następnie zajmujemy się myciem kurek. Trzeba poświęcić temu sporo uwagi, gdyż między blaszkami grzybów zbiera się dużo ziemi. Gdy będą umyte zalewamy je wrzątkiem na ok 5 min. Potem przecedzamy i odstawiamy.

    Na głębokiej patelni albo w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy ok. 1 łyżki oliwy i smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę. Następnie dolewamy ok. 2 łyżki oliwy i wrzucamy suchy ryż. Smażymy ok. 3 minuty, chcąc obtoczyć każde ziarenko ryżu tłuszczem.

    Teraz rozpoczynamy proces gotowania ryżu. Najpierw wlewamy 1/2 szkl. wytrawnego białego wina. Mieszamy dokładnie i czekamy, aż płyn się wchłonie. Następnie wlewamy 3/4 szkl. gorącego bulionu. Gdy zniknie dodajemy kurki i kolejną porcję bulionu. Znowu mieszamy dokładnie i czekamy aż bulion się wchłonie. Taki cykl powtarzamy przez ok. 15-20 minut, aż ryż będzie miękki.

    Na koniec dodajemy ok. 3 łyżki posiekanej natki pietruszki i możemy się delektować naszym daniem. Risotto ma bardzo głęboki smak, jest soczyste i wyraziste. Mam nadzieje, że już macie ochotę je zrobić!

    Risotto_z_kurkami

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>