


Świeże, duże pieczarki możemy faszerować bardzo różnorodnymi składnikami. Można powiedzieć, że jedynym ograniczeniem jest nasza własna, kulinarna wyobraźnia. Ja pozwoliłem sobie zaprezentować pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi i serem mozzarella.
Składniki (3 pieczarki):
Przygotowanie:
Od pieczarek oddzielamy nóżki i część wnętrza kapelusza, tak aby można było umieścić jak najwięcej farszu. Nóżki i pozostałości z wnętrza kapelusza kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z oliwą, dusimy kilka minut. Następnie drobno siekamy suszone pomidory, orzechy laskowe oraz pół mozzarelli, po czym dodajemy jeszcze pieczarki i miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Uzyskany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wypełniamy nim kapelusze pieczarek układając na górze małe plasterki mozzarelli, posypujemy oregano. Tak przygotowane pieczarki zapiekać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej oliwą przez około 20-30 minut w temperaturze około 180 – 200 stopni. Dobrze smakują z ryżem lub bagietką.