• pieczarki faszerowane

    dodano Wrzesień 9, 2012 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Zapiekane

    Świeże, duże pieczarki możemy faszerować bardzo różnorodnymi składnikami. Można powiedzieć, że jedynym ograniczeniem jest nasza własna, kulinarna wyobraźnia. Ja pozwoliłem sobie zaprezentować pieczarki nadziewane suszonymi pomidorami, orzechami laskowymi i serem mozzarella.

     Składniki (3 pieczarki):

    • 3 duże, twarde pieczarki
    • 4 do 6 suszonych pomidorów w oleju
    • 2 łyżki orzechów laskowych
    • średnia kulka mozzarelli (100g)
    • łyżka oliwy
    • oregano
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Od pieczarek oddzielamy nóżki i część wnętrza kapelusza, tak aby można było umieścić jak najwięcej farszu. Nóżki i pozostałości z wnętrza kapelusza kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię z oliwą, dusimy kilka minut. Następnie drobno siekamy suszone pomidory, orzechy laskowe oraz pół mozzarelli, po czym dodajemy jeszcze pieczarki i miksujemy wszystko blenderem na jednolitą masę. Uzyskany farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wypełniamy nim kapelusze pieczarek układając na górze małe plasterki mozzarelli, posypujemy oregano. Tak przygotowane pieczarki zapiekać w naczyniu żaroodpornym posmarowanym wcześniej oliwą przez około 20-30 minut w temperaturze około 180 – 200 stopni. Dobrze smakują z ryżem lub bagietką.

    pieczarki faszerowane

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>