


Dzisiaj do mojego mieszkania przybyło 20kg pomidorów w celu przerobienia ich na przecier. Postanowiłam wykorzystać część przetartych pomidorów na moje pierwsze gazpacho.
Składniki (4 porcje):
Przygotowanie:
Pieczywo namaczamy w przegotowanej wodzie, a gdy dostatecznie nasiąknie to odciskamy z nadmiaru wody. Wszystkie warzywa kroimy drobniej i wrzucamy razem z pieczywem do jednego, wysokiego naczynia lub malaksera i miksujemy na gładką masę stopniowo dolewając oliwę i ocet. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Chłodnik gotowy!
Hej. Czy pomidory obieramy ze skorki? Czy dolewamy wody i czy chleb razowy na zakwasie sie nadaje rowniez. Pewnie to smieszne pytania dla wytrawnych kucharzy….hihihi
Wcale nie takie śmieszne
Najlepiej obrać pomidory, powinnam o tym wspomnieć. Ale jak mamy ze swojego ogródka to czemu by nie dodać ze skórką
Nie dodajemy wody i myślę, że taki razowy chleb może się okazać zbyt zbity, żeby się ładnie zblendować i być widocznym w postaci małych okruszków. Ale nie szkodzi spróbować
Czy dodawanie pieczywa jest konieczne?
Oczywiście, że nie jest konieczne. Każdy może próbować po swojemu, ale wg mnie nadaje przyjemny smak i konsystencję