• zupa pomidorowa z kapustą

    dodano Sierpień 26, 2012 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zupy

    Od tygodnia chodziła za mną pomidorowa. Równie długo żyłam ze świadomością, że musi to być coś nowego. Tak narodziła się idea pomidorowej z kapustą!

    Składniki (6 porcji):

    • 6 liści kapusty włoskiej
    • 3 duże pomidory
    • 1 duża cebula
    • 1 marchewka
    • 1 pietruszka
    • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    • po 100g ryżu białego i brązowego
    • olej do smażenia
    • liść laurowy, ziele angielskie
    • kminek, majeranek, słodka papryka
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju. Dodajemy pokrojoną w krótkie wstążki kapustę i smażymy przez chwilkę, po czym zalewamy 1,5l zimnej wody i dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach, a pomidory obrane ze skórki kroimy w kostkę i dorzucamy wszystko do garnka. W międzyczasie gotujemy ryż w osobnych garnkach. Gdy kapusta będzie miękka, a pomidory się rozpadną dodajemy koncentrat i doprawiamy. Ryż przelewamy zimną wodą i mieszamy obydwa rodzaje z odrobiną oleju, żeby się nie sklejał. Jeśli chcecie podać ryż na liściach to musicie je wcześniej bardzo dokładnie umyć i sparzyć. Smacznego!

    zupa_pomidorowa_z_kapustą

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>