• kotlety z czerwonej soczewicy

    dodano Sierpień 18, 2012 przez w Dania główne, Kotlety, Laktoovowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Jedne z moich ulubionych. Najlepiej smakują na ostro z surówką z kapusty pekińskiej albo białej. Mniam!

    Składniki (ok 4 porcje):

    • 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
    • jajko
    • łyżka bułki tartej
    • łyżeczka mąki
    • ew. cebulka, czosnek
    • papryka słodka i ostra
    • majeranek
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Soczewicę wrzucamy do wrzącej, nie-osolonej wody. Gotujemy aż będzie miękka, czyli ok 5-10min. W razie potrzeby odlewamy pozostałą wodę, studzimy soczewicę. Następnie miksujemy wszystkie składniki, zmniejszając lub zwiększając ilość mąki i bułki tartej zależnie od konsystencji. Masa powinna mieć konsystencję dżemu. Wylewamy ją łyżką na gorącą patelnię z olejem. Smażymy z obu stron i gotowe. Smacznego!

    kotlety_z_czerwonej_soczewicy

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>