• nadeszła pora na pora

    dodano Sierpień 16, 2012 przez w Artykuły

    por

    Chudziutki i długi, niepozorny, z maleńkimi korzonkami na „stopie” i bujną zieloną czupryną – oto por, bliski kuzyn poczciwej cebuli. Często pomijany, wykorzystywany jedynie od święta jako kilka piórek do sałatki. A my, konsumenci, jak zwykle nie wiemy co tracimy.

    Porowy portret

    Otóż barwy pora pozostają nie bez znaczenia. Biała, dolna część jest delikatna w smaku i przypomina w smaku cebulę. Poza wykorzystaniem w kuchni możemy ją użyć jako bandaż, ponieważ doskonale odkaża. Najdłuższa, bladozielona część jest dużo bardziej zasobna w związki mineralne i witaminy. Jest nieco ostrzejsza, jednak najbardziej aromatyczne są ciemnozielone liście. Odkrawamy tylko ich górną część. Zawierają też więcej witamin. A o jakich związkach mowa? Przede wszystkim o potasie, witaminach B1, B3 i C, ale także o wapniu i magnezie.

    Dla zdrowych nerek

    Spożywanie pora ma działanie moczopędne, dzięki czemu nasze nerki się oczyszczają, a organizm usuwa nadmiar wody. Zwarta praca nerek to także usuwanie z organizmu toksyn. Dlatego por polecany jest przy wszelakich zatruciach. Dobrze też, aby spożywali go mieszkańcy miast, ponieważ pomoże się pozbyć toksyn ze spalin.

    Gdy pora na karmienie

    Por jest zalecany matkom karmiącym, ponieważ pobudza laktację. Jednak z praktyk w dziale żywienia działającym przy szpitalu dowiedziałam się jak wiele produktów matkom karmiącym jest niewskazane, gdyż.. dzieci są nerwowe i pielęgniarki mają dość. Tak samo jest w przypadku pora – daje tzw. „kopa”, a w dodatku jest wzdymający, więc maluszki mogą być niezadowolone i płaczliwe.

    By poradzić sobie z przeziębieniem

    Por, jak i zarówno cebula i czosnek świetnie sobie radzą z przeziębieniem, a szczególnie z bólem gardła i podnoszeniem odporności. Niezawodny jest syrop z pora. Wystarczy rozgotować pokrojonego drobniej pora, doprawić miodem i wypijać pół szklanki dziennie, aby pozbyć się bólu gardła, jak i całego przeziębienia.

    Por ma także inne zalety – przyspiesza i usprawnia krążenie krwi, stabilizuje poziom cukru oraz jest zalecany w leczeniu reumatyzmu. I oczywiście nie można zapomnieć o tym, że nadaje niebywale oryginalny aromat potrawom, do których go użyjemy. Poradzę więc Wam, żebyście się porządnie zastanowili nad sporządzaniem pora częściej. Smacznego i na zdrowie!

    W dziale przepisów znajdziecie zupę krem z pora!

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>