• zupa chombra

    dodano Sierpień 16, 2012 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zupy

    Do dziś nie wiem jak się pisze poprawnie jej nazwę =) Mama przepis na tą zupę wynalazła w jednej z gazetek z przepisami czytelników. Przerobiła go na wersję wegetariańską i tak oto powstał przepis na moją ulubioną zupę!

    Składniki:

    • 3/4 szkl. fasolki namoczonej na noc
    • 1l wody
    • 1 puszka krojonych pomidorów
    • 4 płaty marynowanej papryki
    • 1 cebula
    • świeża bazylia i koperek
    • olej
    • zioła prowansalskie
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Fasolkę gotujemy aż do miękkości i uzupełniamy wodę do objętości 1l. Wlewamy do garnka całą zawartość puszki z pomidorami oraz wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę. Wrzucamy zioła – garstkę bazylii i łyżkę siekanego koperku i doprawiamy. Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy i wrzucamy z olejem do zupy.

    zupa-chombra

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>