• kremowy makaron

    dodano Sierpień 16, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Makaron, Przepisy wegetariańskie

    Jest to zmodyfikowana wersja przepisu z programu świetnego i przesympatycznego kucharza Buddy’ego Valastro.

    Składniki (2 porcje):

    • 200g makaronu (penne lub tagliatelle)
    • 3 plasterki szynki sojowej
    • 3 łyżki groszku (dowolnie: świeży, mrożony czy z puszki)
    • 200ml śmietanki 30%
    • łyżeczka masła
    • 3 łyżki oliwy
    • 1 mała cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 4 łyżki tartego sera (najlepiej parmezanu)
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i oliwę, a następnie cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą wrzucamy pokrojoną w paski szynkę. Smażymy przez chwilę i zalewamy kremówką. Doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy przez chwilkę i dorzucamy groszek oraz ser i ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy.

    kremowy_makaron

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>