• kotlety z selera

    dodano Sierpień 14, 2012 przez w Dania główne, Kotlety, Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie

    Szczerze, nigdy nie przepadałam za selerem. Jednak dodawanie go po odrobince to tu, to tam sprawiło, że stał się znośny, a wręcz smaczny. Ostatnio strasznie za mną „łaził” i tak oto powstał przepis na zdrowe kotlety z selera!

    Składniki (6szt.):

    • 2 średnie selery
    • 1/2 szkl. płatków owsianych
    • 1/2 dużej cebuli
    • 3 łyżki startego żółtego sera
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka mąki
    • kminek, kolendra
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

    Obrane selery kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie ścieramy selery oraz cebulę na dużych oczkach. Płatki zalewamy trzema łyżkami wrzątku. Łączymy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Kotlety można obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.

    Przepis można łatwo przerobić na wegański – ser i jajko zastępujemy większa ilością płatków – od 1 do 1,5 szklanki. Można je później zblendować – będą się bardziej kleiły. Smacznego!

    kotlety_z_selera

     

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>