


Szczerze, nigdy nie przepadałam za selerem. Jednak dodawanie go po odrobince to tu, to tam sprawiło, że stał się znośny, a wręcz smaczny. Ostatnio strasznie za mną „łaził” i tak oto powstał przepis na zdrowe kotlety z selera!
Składniki (6szt.):
Przygotowanie:
Obrane selery kroimy w grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą miękkie ścieramy selery oraz cebulę na dużych oczkach. Płatki zalewamy trzema łyżkami wrzątku. Łączymy wszystkie składniki. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Kotlety można obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju.
Przepis można łatwo przerobić na wegański – ser i jajko zastępujemy większa ilością płatków – od 1 do 1,5 szklanki. Można je później zblendować – będą się bardziej kleiły. Smacznego!