


Przejrzałam mnóstwo przepisów zanim zdecydowałam jak będzie wyglądał mój. Dokonałam dobrego wyboru!
Składniki (ok. 4 porcje):
Przygotowanie:
Pora należy bardzo dokładnie umyć. Wykorzystujemy z niego wszystko poza piętką i ok. 10cm górnych liści. Kroimy go w plasterki, a obrane ziemniaki w kostkę. Podsmażamy je razem na oleju i zalewamy gorącym, wcześniej przygotowanym bulionem. Zero kostek bulionowych! Cebulę bardzo drobno kroimy albo ścieramy na tarce (jest wtedy ostrzejsza). Dorzucamy do garnka. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy zsuwamy zupę z palnika i dokładnie miksujemy zupę blenderem. Stawiamy z powrotem na kuchenkę i doprawiamy oraz podprawiamy jogurtem (przy czym jest to opcjonalne i zupa świetnie smakuje także w wersji wegańskiej). Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami i posypane zieleninką. Smacznego!
W dziale artykułów możecie poczytać o porze we wpisie pt. „nadeszła pora na pora„.