• zupa krem z pora

    dodano Sierpień 13, 2012 przez w Bezglutenowa, Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Zupy

    Przejrzałam mnóstwo przepisów zanim zdecydowałam jak będzie wyglądał mój. Dokonałam dobrego wyboru!

    Składniki (ok. 4 porcje):

    • 2 średnie pory
    • 2 średnie ziemniaki
    • 1/2 dużej cebuli
    • 1l bulionu warzywnego
    • 3 łyżki oleju/oliwy
    • 2 łyżki jogurtu greckiego (opcjonalnie)
    • przyprawy: kolendra, imbir, sos sojowy, sól, pieprz
    • ew. szczypta kminku i goździków

    Przygotowanie:

    Pora należy bardzo dokładnie umyć. Wykorzystujemy z niego wszystko poza piętką i ok. 10cm górnych liści. Kroimy go w plasterki, a obrane ziemniaki w kostkę. Podsmażamy je razem na oleju i zalewamy gorącym, wcześniej przygotowanym bulionem. Zero kostek bulionowych! Cebulę bardzo drobno kroimy albo ścieramy na tarce (jest wtedy ostrzejsza). Dorzucamy do garnka. Całość gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Wtedy zsuwamy zupę z palnika i dokładnie miksujemy zupę blenderem. Stawiamy z powrotem na kuchenkę i doprawiamy oraz podprawiamy jogurtem (przy czym jest to opcjonalne i zupa świetnie smakuje także w wersji wegańskiej). Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami i posypane zieleninką. Smacznego!

    W dziale artykułów możecie poczytać o porze we wpisie pt.  „nadeszła pora na pora„.

    zupa_krem_z_pora

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi ,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>