• pizza domowa

    dodano Sierpień 11, 2012 przez w Dania główne, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Mączne, Przepisy wegetariańskie, Zapiekane

    Zapach pizzy dochodzący z piekarnika jest bezcenny. Dlaczego mielibyśmy czuć go tylko wtedy, gdy idziemy do pizzerii? W końcu w domu można zrobić przepyszną i zdrowszą pizzę za naprawdę niewielkie pieniądze!

    Ciasto:

    • 500g mąki pszennej
    • 40g świeżych drożdży
    • 250ml ciepłej wody
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 2 płaskie łyżeczki soli
    • 2 łyżki oliwy/oleju

    Drożdże i cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15min do wyrośnięcia. Po tym czasie łączymy zaczyn z pozostałą mąką, solą i oliwą. Wyrabiamy, aż będzie gładkie. Ciasto potrzebuje 15-20min w piekarniku rozgrzanym do 180-190ºC.

    Sos:

    • mały koncentrat pomidorowy
    • 3-4 łyżki oliwy
    • 1 łyżka ziół prowansalskich lub samej bazylii/oregano
    • sól, pieprz wedle smaku

    Łączymy wszystkie składniki energicznie mieszając. Można także dodać czosnek.

    Dodatki:

    • 200g mozzarelli
    • 200g pieczarek
    • 1 duży pomidor
    • duża garść świeżej bazylii i oregano
    • sól, pieprz

    Mozzarellę ścieramy na dużych oczkach. Pieczarki kroimy w plastry i obgotowujemy bądź smażymy z dodatkiem soli. Pomidora kroimy w cienkie plasterki.

    10 sekretów udanej pizzy:

    1. Woda potrzebna do zaczynu powinna mieć temperaturę ok 40-50ºC, ponieważ w takiej drożdże najlepiej się rozmnażają.
    2. W cieście nie może zabraknąć soli. Rozkleja ona gluten zawarty w mące, dzięki czemu ciasto będzie elastyczne.
    3. Ciasto należy wyrabiać min. przez 10 minut, aż będzie gładkie. Na oryginalną pizzę potrzeba je wyrabiać przez 2 godziny!
    4. Dodatki to kwestia gustu  i wyobraźni każdego z Was. Najlepiej jednak nie przesadzać i nie kłaść na pizzę za dużo.
    5. Najlepszy ser na pizzę to mozzarella. Doskonale się ciągnie i zawiera mniej tłuszczu od żółtego sera. Idealną mozzarellę znajdziecie w gablotach z serami na wagę. Ma lekko żółtawy kolor, jest zbita i elastyczna w dotyku.
    6. Ser należy dodawać pod sam koniec pieczenia. Dzięki temu nie spiecze się i będzie ciągnący. Wszystkie dodatki można dodać już po upieczeniu ciasta, a później gotową pizzę ponownie wsunąć do piekarnika na  kilka minut.
    7. Dobrym sposobem na pieczarki jest ugotowanie ich na parze, posypane solą. Będą soczyste i mięsiste.
    8. Jeśli Wasz piekarnik „suszy” ciasto i w efekcie jest twarde i spieczone włóżcie do niego garnek z gorącą wodą na czas pieczenia. Dzięki temu wewnątrz będzie się utrzymywała wilgoć i ciasto będzie miękkie.
    9. Jednym ze sposobów na „odchudzenie” pizzy jest zastąpienie 3/4 sera startą na dużych oczkach cukinią. Wychodzi naprawdę smacznie!
    10. Sól, pieprz, oliwa i zioła prowansalskie to jedyne przyprawy jakich potrzebuje Wasza pizza. Wszelkie mieszanki z glutaminianem sodu zabijają aromat prawdziwej pizzy.

    pizza_domowa

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>