


Mam dzisiaj dla Was potrawę wcale niespecjalną, ale zajadam się nią często i uważam, że jest przepyszna, choć tak prosta. Myślę, że i Wam się spodoba i wielu mięsojadom. Jest to taki mój sposób na to, żeby szybko zrobić sobie wartościowy posiłek, bo te produkty akurat często mam pod ręką. Może akurat i Wy macie wszystkie potrzebne składniki? Do dzieła!
Składniki na 2 osoby:
Przygotowanie:
Na 2,5 szklanki gotującej się wody wrzucam ryż, zmniejszam ogień i mieszam czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodaję sól, soczewicę i startą marchew i mieszam jeszcze częściej. W razie potrzeby dolewam wody. Pod koniec gotowania nakładam pokrywkę, a po zakończeniu zawijam garnek z ryżem w ręcznik i odstawiam np. wkładam w kołdrę. Dzięki temu ryż zachowa ciepło i zrobi się lepki, co akurat w tym daniu jest pożądane.
Kroję cebulę, cukinię i bakłażana w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i podsmażam aż się zeszkli. Następnie dodaję cukinię i bakłażana i smażę aż się zarumienią. Na patelnię wlewam pomidory z puszki, dodaję przyprawy i zostawiam warzywa na małym ogniu, żeby dogotowały się w sosie.
Do miseczki natłuszczonej np. oliwą, przekładam porcję ryżu z soczewicą i uciskam, taki kopczyk przekładam na talerz. Następnie polewam wszystko sosem z warzywami i posypuję natką pietruszki. Gotowe!
Takie warzywa w sosie pomidorowym sprawdzą się dobrze również na grzankach. Wystarczy podpiec pokrojoną bagietkę a następnie nałożyć ciepłe warzywa – smakują obłędnie!