• bezglutenowe batony sojowo-jaglane

    dodano Lipiec 25, 2014 przez w Bezglutenowa, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Szafki pękały w szwach, a zbliżał się termin wyprowadzki oraz ostatniej przed wakacjami Lubelskiej Kuchni Społecznej. Za dużo kaszy jaglanej? Ok, pomyślę, pomyślę… Chyba właśnie tak powstają najlepsze przepisy! Batony okazały się być hitem nie tylko Kuchni Społecznej ale także wśród grona znajomych i rodziny. Łatwe w przygotowaniu, tanie, bezglutenowe i z małą ilością cukru, a przepyszne. Koniecznie ich wypróbujcie!

    Składniki (duża forma):

    • 1l mleka sojowego
    • 0.5kg kaszy jaglanej
    • 100g margaryny wegańskiej
    • 3-4 łyżki cukru + wanilia
    • ok. 400g bakalii
    • 4-5 łyżek skrobi ziemniaczanej
    • kurkuma, przyprawy korzenne

    Przygotowanie:

    Mleko sojowe słodzimy cukrem, dodajemy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy kaszę jaglaną i gotujemy na małym ogniu. Pod koniec gotowania wrzucamy posiekane bakalie (orzechy, pestki, suszone owoce), margarynę oraz skrobię rozpuszczoną w jak najmniejszej ilości zimnej wody. Dokładnie mieszamy i wylewamy na formę delikatnie natłuszczoną lub wyłożoną waflem. Odstawiamy do wystygnięcia i możemy kroić. Polecam polać gorzką czekoladą albo polewą czekoladą, choć same też stanowią pyszny i zdrowy deser!

    bezglutenowe-batoniki-sojowo-jaglane

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. rerekum pisze:

    Czy mozna dodac zamiast mleka wode albo prawdziwe mleko? A margaryne zastapic maslem?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>