• lemoniada bazyliowa

    dodano Czerwiec 27, 2014 przez w Bezglutenowa, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Napoje i koktajle, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Była królową 25. edycji Lubelskiej Kuchni Społecznej. Zachwycająca, orzeźwiająca i o pięknym kolorze. Oto ona – lemoniada bazyliowa. Kto jej nie próbował niech żałuje, a pozostali niech zatęsknią za jej smakiem. Z kolei wszyscy możecie ją teraz przygotować, gdyż oto dzielimy się z Wami naszym sekretem na najlepszą lemoniadę świata!

    Składniki:

    • 3/4 szkl. soku z cytryn
    • 3/4 szkl. cukru
    • 4 szkl. wody
    • 1 szkl. liści bazylii

    Przygotowanie:

    Jedną szklankę wody zagotować z cukrem i odstawić do ostygnięcia. Następnie połączyć z pozostałą, chłodną wodą. Liście bazylii zmiksować blenderem z niewielką ilością lemoniady i… gotowe! Tylko tyle wystarczy, aby cieszyć się smakiem tej pysznej lemoniady!

    lemoniada-bazyliowa

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. lLlLi pisze:

    3/4 szkl. cukru – to na pewno jest mocno niezdrowe Weganizm nie tą drogą idzie.,

    • mery pisze:

      Sam weganizm oznacza jedynie rezygnację z produktów pochodzenia zwierzęcego. Wiadomo, w domyśle dopisujemy mu, że jest to zdrowy styl życia, ale wcale nie musi takowym być. Można być weganinem opychającym się frytkami i zapiekankami z wegańskim serem. Nie ma reguły ;) Zawsze możesz posłodzić np. ksylitolem albo stewią, co tylko uważasz za lepsze.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>