• lody kokosowo-miętowe

    dodano Czerwiec 19, 2014 przez w Bezglutenowa, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Uwielbiam zarówno kokos, jak i miętę. Lody miętowe szybko stały się jednym z moich ulubionych deserów, ale niestety wszystkie jakie spotkałam do tej pory zawierały kawałki czekolady, które kompletnie mi tam nie pasują, wchodzą w zęby i czasami powodują ich ból. Wyjście z tej sytuacji, dla takiego wielbiciela kombinowania jak ja, było oczywiste – przygotować lody miętowe w domu! I wyszły świetnie, choć nie posiadam żadnych specjalnie do tego przeznaczonych sprzętów. Na nadchodzące upały… gorąco polecam!

    Z podanych ilości składników otrzymacie 5-6 gałek lodów.

    lody-kokosowo-mietowe

    Składniki:

    • 1 puszka długo chłodzonego mleka kokosowego
    • 1 szkl. świeżych liści mięty najlepiej pieprzowej
    • 1/2 szkl. świeżych liści szpinaku
    • 1/2 szkl. cukru
    • 1/2 szkl. wody
    • ekstrakt waniliowy
    • szczypta soli

    Przygotowanie:

    Wodę z cukrem i liśćmi mięty należy doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut, po czym odstawić do ostygnięcia na min. 15 minut. Do miski w której będziecie blendować masę (najlepiej do malaksera) przełóżcie wyraźnie oddzieloną, gęstą część mleka kokosowego, pozostawiając w puszce wodę, która się oddzieliła. Przez kilka minut miksujcie samo mleko kokosowe, po czym dodajcie wszystkie pozostałe składniki i miksujcie, aż otrzymacie puszystą, gładką, zieloną masę. Taką masę wstawcie do lodówki na ok. godzinę. Następnie znów ubijcie ją mikserem (mogą to być końcówki bez nożyków) i wstawcie do zamrażalnika na kilka godzin lub do maszynki do przygotowywania lodów. Jeśli nie posiadacie takiego urządzenia, ale nie brak Wam zapału (jak mi) to wyciągajcie masę co jakiś czas aby ją ponownie zmiksować, doprowadzając do niej powietrze, które sprawi, że lody będą bardziej puszyste. Jeżeli udało się Wam odczekać odpowiednią ilość czasu to po pierwsze gratuluję, a po drugie życzę smacznego!

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>