


Być może niektórzy właśnie stwierdzili, że oszalałam, no bo jak to pesto z… buraków?! A właśnie z buraków! Te warzywa są zdecydowanie niedoceniane, a powinni być częściej spożywane, szczególnie przez wegan i wegetarian. Pesto jest jednym ze sposób przemycenia buraczków do diety, bo nadaje się nie tylko do makaronu, ale także jako pasta na kanapki albo dodatek do innych dań. Koniecznie wypróbujcie!
Składniki:
Przygotowanie:
Buraczki pokroić na małe kawałki, czosnek posiekać. Pestki słonecznika uprażyć na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraczki, pestki, bazylię i czosnek zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą. Jeśli pesto jest zbyt gęste to dodać kilka łyżek oliwy, a jeśli konsystencja Wam odpowiada to polecam dodać jedynie odrobinkę dla lepszego aromatu i pięknego połysku. Smacznego!
pyyyycha !