• pesto z buraczków

    dodano Czerwiec 1, 2014 przez w Bezglutenowa, Dodatki, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Wegańska

    Być może niektórzy właśnie stwierdzili, że oszalałam, no bo jak to pesto z… buraków?! A właśnie z buraków! Te warzywa są zdecydowanie niedoceniane, a powinni być częściej spożywane, szczególnie przez wegan i wegetarian. Pesto jest jednym ze sposób przemycenia buraczków do diety, bo nadaje się nie tylko do makaronu, ale także jako pasta na kanapki albo dodatek do innych dań. Koniecznie wypróbujcie!

    Składniki:

    • 1/2 kg ugotowanych lub upieczonych buraków
    • 3 łyżki pestek słonecznika
    • 1 duża garść świeżej bazylii
    • 2 ząbki czosnku
    • oliwa
    • sól

    Przygotowanie:

    Buraczki pokroić na małe kawałki, czosnek posiekać. Pestki słonecznika uprażyć na suchej, gorącej patelni, aby nabrały koloru i chrupkości. Buraczki, pestki, bazylię i czosnek zmiksować blenderem na gładką masę, doprawić solą. Jeśli pesto jest zbyt gęste to dodać kilka łyżek oliwy, a jeśli konsystencja Wam odpowiada to polecam dodać jedynie odrobinkę dla lepszego aromatu i pięknego połysku. Smacznego!

    pesto-z-buraczków

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. sabina pisze:

    pyyyycha !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>