• pasztet z cukinii

    dodano Sierpień 5, 2012 przez w Laktoovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Śniadania i kolacje

    Osobiście uwielbiam wszelkie pasztety i pasty na kanapkę. Są świetną alternatywną dla dobrze nam już znanych serków ze sklepowych półek. W dodatku są dużo zdrowsze, bo mniej przetworzone.

    Składniki:

    • 3-4 szklanki startej cukinii
    • 250g pieczarek
    • 150g żółtego sera
    • 3 średnie marchewki
    • 3 jajka (osobno białka i żółtka)
    • 2 szkl. bułki tartej
    • 2 średnie cebule
    • 3-5 ząbków czosnku
    • 1/4 szkl. oleju
    • majeranek/kolendra
    • sól, pieprz

    Przygotowanie:

    Cukinię oczyszczamy z ziaren, a następnie ścieramy na grubej tarce i odsączamy z soku. Pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy na patelni. Żółty ser i marchewkę również ścieramy na dużych oczkach. Cebulkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy wszystkie składniki poza pianą z białek, którą dodajemy delikatnie na końcu. Masę przekładamy do keksówek lub jednorazowych foremek. Pieczemy ok. 1 godziny, po czym odkładamy min. na 1,5 godziny do ostygnięcia. Pora szykować pyszne kanapki! Smacznego!

    Rady:

    1. Jeżeli cukinia jest bardzo duża i długo już leżała to zawsze lepiej będzie ją obrać i oczyścić z gniazd nasiennych. Młode, małe cukinie można wykorzystywać w całości.
    2. Wymieszajcie wszystkie składniki poza jajkami i sprawdźcie smak waszej masy. Kiedy przygotowuje się taką dużą porcję ciężko dobrze wymierzyć sól i pieprz.

    pasztet_z_cukinii

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>