


Idealny przepis na wielkanocny stół. Wegańska, lekka przystawka, która kryje w sobie wiele kolorów i choć zawiera mnóstwo składników uważanych za bezsmakowe to niejednego zachwyci bogactwem smaku! Przepraszamy, że publikujemy tak na szybko przed świętami, jednak wierzymy, że jeszcze zdążycie skompletować składniki i zafundować sobie i gościom takie danie podczas najbliższych, świątecznych dni.
Porcja: ok. 14 szt.
Składniki:
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy i szorujemy. Razem z łupką wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, godziny, aż będą miękkie. Po upieczeniu ściągamy z nich skórkę i kroimy w plasterki o grubości ok. pół centymetra.
Orzechy, pestki i ziarna prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Tofu rozrabiamy widelcem z sokiem z cytryny, ok. 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy serek z prażonymi orzechami i pestkami.
Ciasto kroimy na kwadraty o wielkości ok. 10x10cm. Na każdy nakładamy 3-4 umyte i osuszone listki szpinaku, plaster buraka, kilka piórek czerwonej cebuli, 3-4 suszone owoce żurawiny i sporą łyżeczkę tofu z ziarnami. Delikatnie rozciągając ciasto, sklejamy rogi, aby utworzyć „kopertę”. Wierzch każdej koperty delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy makiem.
Koperty pieczemy w nagrzanym do 220ºC piekarniku, aż będą złociste i rumiane, czyli ok. 20-25 minut. Studzimy i delektujemy się wykwintną wegańską przekąską!
Polecam wykorzystać tofu wędzone lub marynowane, może być Polsoi lub Sunfood.
A moje się porozklejały. Za dużo farszu? Przed pieczeniem wyglądało jakby się wszystko trzymało, a w trakcie rogi zadarły się do góry, więc miałam „otwarte” koperty.