• koperty ze szpinakiem, burakami i tofu

    dodano Kwiecień 18, 2014 przez w Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Wegańska, Wielkanoc

    Idealny przepis na wielkanocny stół. Wegańska, lekka przystawka, która kryje w sobie wiele kolorów i choć zawiera mnóstwo składników uważanych za bezsmakowe to niejednego zachwyci bogactwem smaku! Przepraszamy, że publikujemy tak na szybko przed świętami, jednak wierzymy, że jeszcze zdążycie skompletować składniki i zafundować sobie i gościom takie danie podczas najbliższych, świątecznych dni.

    Porcja: ok. 14 szt.

    Składniki:

    • płat ciasta francuskiego XXL (ok. 400g)
    • duża garść świeżego szpinaku
    • 2-3 małe buraki
    • 150-180g tofu
    • 1 cebula czerwona
    • 2 łyżki żurawiny suszonej
    • 3/4 szkl.: siekanych orzechów włoskich, pestek dyni, ziaren słonecznika
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • oliwa
    • sól, pieprz
    • mak

     

    Przygotowanie:

    Buraki dokładnie myjemy i szorujemy. Razem z łupką wkładamy je do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok, godziny, aż będą miękkie. Po upieczeniu ściągamy z nich skórkę i kroimy w plasterki o grubości ok. pół centymetra.

    Orzechy, pestki i ziarna prażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy do wystygnięcia. Tofu rozrabiamy widelcem z sokiem z cytryny, ok. 2 łyżkami oliwy i doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy serek z prażonymi orzechami i pestkami.

    Ciasto kroimy na kwadraty o wielkości ok. 10x10cm. Na każdy nakładamy 3-4 umyte i osuszone listki szpinaku, plaster buraka, kilka piórek czerwonej cebuli, 3-4 suszone owoce żurawiny i sporą łyżeczkę tofu z ziarnami. Delikatnie rozciągając ciasto, sklejamy rogi, aby utworzyć „kopertę”. Wierzch każdej koperty delikatnie smarujemy oliwą i posypujemy makiem.

    Koperty pieczemy w nagrzanym do 220ºC piekarniku, aż będą złociste i rumiane, czyli ok. 20-25 minut. Studzimy i delektujemy się wykwintną wegańską przekąską!

    koperty-ze-szpinakiem-burakami-tofu

    Print Friendly
    Udostępnij!

2 komentarzy

  1. trogir pisze:

    Polecam wykorzystać tofu wędzone lub marynowane, może być Polsoi lub Sunfood.

  2. Aga pisze:

    A moje się porozklejały. Za dużo farszu? Przed pieczeniem wyglądało jakby się wszystko trzymało, a w trakcie rogi zadarły się do góry, więc miałam „otwarte” koperty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>