„- Ale, jak to nie jesz mięsa? Wcale? Nawet kurczaka?”
Takiego kurczaka z pewnością nie będziemy mieli na sumieniu. Fakt, są pracochłonne i wymagają nieco kreatywności i zabawy, ale takie poświęcenie warte jest swojego efektu. Nasze wegańskie kurczaki były w tamtym roku honorowymi gośćmi na świątecznym stole i dały wszystkim wieeele uśmiechu.
Składniki:
1 opakowanie biszkoptów
kawałki wegańskiego ciasta drożdżowego lub chałki
2 i ½ szklanki mleka sojowego
8 łyżek kaszy manny (lub więcej, jeżeli masa będzie zbyt rzadka)
200g wiórków kokosowych
1/3 szklanki cukru trzcinowego
1 słoiczek dżemu jabłkowego lub morelowego
do dekoracji:
ugotowana marchewka
draże, groszki, rodzynki w czekoladzie lub orzeszki
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku sojowym przez kilka minut. Dodajemy cukier, dżem oraz połowę wiórków kokosowych i mieszamy składniki ze sobą. Pozostawiamy masę, aby lekko ostygła. Na każdym biszkopcie kładziemy kawałek ciasta lub chałki (można wyciąć wąską literatką o średnicy mniejszej od biszkoptów), dzięki temu nasze ciasteczka będą lżejsze. Wierzch pokrywamy solidną warstwą przygotowanej masy i delikatnie obklejamy kolorowymi wiórkami. Kurczaki są gotowe na dekorację.
Ojej jakie słodkie kurczaczki !
Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie Wielkanocnym : http://wulkan-smaku.pl/konkurs-zdrowa-wielkanoc/