


Po raz pierwszy mamy dla Was ciastko, które śmiało możemy nazwać ciastkiem „bez”. Nie ma nic wspólnego z wiosennym bzem. Tajemnica owej zagadkowej nazwy wynika ze składników, z których zostało przygotowane. Nie jest zbyt słodkie, bo nie zawiera sacharozy, aczkolwiek jego smak ma swój urok. Wyliczając, ciasto jest bez: laktozy, pszenicy, glutenu oraz cukru.
Życzymy smacznego wszystkim miłośnikom zdrowych słodyczy, bezglutenowcom, cukrzykom, osobom z galaktozemią lub nietolerancją laktozy oraz wyznawcom diety paleo.
Porcja na małą formę
Składniki:
Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wysyp wiórki kokosowe i mieszaj do momentu aż się mocno zarumienią (ok. 8-10 minut). Warzywa zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, umieść w misce i dosyp do nich wiórki. Jajka ubij ze szczyptą soli, a następnie dodaj do nich pozostałe składniki. Zawartości obydwu naczyń delikatnie połącz za pomocą łyżki. Ciasto wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. godzinę w nagrzanym piekarniku w temp. ok. 150-160°C.
Smacznego!
Dzień dobry! Aż ślinka cieknie…
Tylko… czym zastąpić „odżywkę białkową”?
Hmm.. możnaby było popróbować różnych modyfikacji, może dodać więcej jajek? To zależy czy w dalszym ciągu ciasto ma być bezglutenowe, bez cukru i mleka?
Odżywka oprócz tego, że zwiększa gęstość odżywczą ciasta, to odpowiada też za zlepianie składników i wiązanie wody pod wpływem temperatury