• tort jabłkowo-marchewkowo- orzechowy na maślance

    dodano Luty 27, 2014 przez w Ciasta i ciasteczka, Desery, Imprezy, Laktoovowegetariańska, Na specjalną okazję, Przepisy wegetariańskie

    W końcu nowy przepis! Na pewno nie spełni oczekiwań wszystkich, ale lepszy taki niż żaden, a czasu na gotowanie i pisanie artykułów jest ostatnio baaaardzo mało. Razem z Ciosiem jesteśmy na ostatnim semestrze studiów licencjackich i dzielnie walczymy, aby zdobywać wiedze, która może sie nam przydać m.in. tutaj na stronie. Przepis znalazł się przy okazji. Nie tak dawno świętowaliśmy urodziny najmłodszego członka rodziny „vegestrefowców” i pojawił się tam ten oto względnie zdrowy słodycz =)

    Ciasto:

    Składniki na jeden placek.

    • 1 szkl. startych jabłek Granny Smith
    • 1 szkl. startej marchewki
    • 1 szkl. orzechów włoskich siekanych
    • 1 kopiata szkl. mąki
    • ¾ szkl. cukru
    • ½ szkl. maślanki
    • ½ szkl. oleju
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka przypraw korzennych
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta soli

    Przygotowanie ciasta:

    W jednej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę i sól, a w drugiej miksujemy lub ubijamy trzepaczką jajka z cukrem, maślanką i olejem. Po ubiciu tych składników dodajemy stopniowo mieszankę mąki, a po dokładnym wymieszaniu starte na średnich oczkach jabłka i marchewkę oraz połowę orzechów. Przygotowujemy tortownicę – smarujemy ją delikatnie olejem i wysypujemy dno i boki drobno posiekaną pozostałą połową orzechów. Wlewamy ciasto do formy, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy identycznie drugi placek.

    Sos jabłkowy:

    • 4 jabłka
    • ew. 1 szklanka cydru

    Przygotowanie:

    Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy, nie obieramy. Kroimy każde jabłko na ćwiartki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Można je dodatkowo zalać cydrem. Jabłka pieczmy ok. godzinę w 200°C.

    Krem z mascarpone:

    • ok. 300ml śmietanki kremówki
    • 250g serka mascarpone
    • 1 łyżka cukru pudru

    Przygotowanie:

    Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy już dobrze zgęstnieje to dodajemy małymi porcjami serek mascarpone. Masę najlepiej dobrze schłodzić przed podaniem.

    Wykończenie tortu:

    Gdy placki już się wystudzą, możemy się zabrać do wykończenia tortu. Placek, który będzie na dole tortu kładziemy spodem z orzechami do dołu. Wykładamy sos jabłkowy, zostawiając kilka łyżek na dekorację. Kolejny placek umieszczamy spodem z orzechami do góry. Na wierzch wykładamy krem, polewamy całość pozostałym sosem jabłkowym. Ładnie będą się prezentowały połówki orzechów włoskich, które ja chciałam nieco uprażyć i odeszła z nich skórka.. =) Smacznego!

    tort jablkowo-marchewkowo-orzechowy

    Print Friendly
    Udostępnij!

1 komentarz

  1. Kasia J. pisze:

    Serdecznie zapraszam do akcji „Wegańska Wielkanoc” na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja zaczyna się 18.Marca. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były wegańskie i dobre na Wielkanoc :)

Odpowiedz na „Kasia J.Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>