


W końcu nowy przepis! Na pewno nie spełni oczekiwań wszystkich, ale lepszy taki niż żaden, a czasu na gotowanie i pisanie artykułów jest ostatnio baaaardzo mało. Razem z Ciosiem jesteśmy na ostatnim semestrze studiów licencjackich i dzielnie walczymy, aby zdobywać wiedze, która może sie nam przydać m.in. tutaj na stronie. Przepis znalazł się przy okazji. Nie tak dawno świętowaliśmy urodziny najmłodszego członka rodziny „vegestrefowców” i pojawił się tam ten oto względnie zdrowy słodycz =)
Ciasto:
Składniki na jeden placek.
Przygotowanie ciasta:
W jednej misce mieszamy mąkę, przyprawy, sodę i sól, a w drugiej miksujemy lub ubijamy trzepaczką jajka z cukrem, maślanką i olejem. Po ubiciu tych składników dodajemy stopniowo mieszankę mąki, a po dokładnym wymieszaniu starte na średnich oczkach jabłka i marchewkę oraz połowę orzechów. Przygotowujemy tortownicę – smarujemy ją delikatnie olejem i wysypujemy dno i boki drobno posiekaną pozostałą połową orzechów. Wlewamy ciasto do formy, wkładamy do nagrzanego do 180st. piekarnika i pieczemy ok. 50 minut. W tym czasie przygotowujemy identycznie drugi placek.
Sos jabłkowy:
Przygotowanie:
Jabłka dokładnie myjemy i wydrążamy, nie obieramy. Kroimy każde jabłko na ćwiartki i umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym. Można je dodatkowo zalać cydrem. Jabłka pieczmy ok. godzinę w 200°C.
Krem z mascarpone:
Przygotowanie:
Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy już dobrze zgęstnieje to dodajemy małymi porcjami serek mascarpone. Masę najlepiej dobrze schłodzić przed podaniem.
Wykończenie tortu:
Gdy placki już się wystudzą, możemy się zabrać do wykończenia tortu. Placek, który będzie na dole tortu kładziemy spodem z orzechami do dołu. Wykładamy sos jabłkowy, zostawiając kilka łyżek na dekorację. Kolejny placek umieszczamy spodem z orzechami do góry. Na wierzch wykładamy krem, polewamy całość pozostałym sosem jabłkowym. Ładnie będą się prezentowały połówki orzechów włoskich, które ja chciałam nieco uprażyć i odeszła z nich skórka.. =) Smacznego!
Serdecznie zapraszam do akcji „Wegańska Wielkanoc” na Vegespocie: vegespot.pl/akcje/62/weganska-wielkanoc-2014. Akcja zaczyna się 18.Marca. Można dodawać przepisy archiwalne, ważne tylko aby były wegańskie i dobre na Wielkanoc