• piernik na piwie

    dodano Grudzień 21, 2013 przez w Boże Narodzenie, Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Na specjalną okazję, Przepisy wegetariańskie

    Dom pachnący imbirem, cynamonem i miodem, to oznaka zbliżających się świąt. Przepis na pierniczki już był, a więc teraz kolej na świąteczny piernik. Jest dość trwały, dlatego bez problemu można upiec go kilka dni wcześniej. Poleży i poczeka aż do świąt, oczywiście, jeżeli tylko znajdziemy dla niego bezpieczny kącik przed czyhającymi w domu łasuchami.

    Porcja na 2 blaszki keksówki

    Składniki:

    • 3 i ½ szklanki mąki pszennej
    • 25dkg miodu sztucznego
    • 4 jajka
    • 1 kostka margaryny
    • 1 szklanka cukru
    • 2/3 szklanki ciemnego piwa
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika
    • 1 płaska łyżeczka imbiru
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżka kakao
    • bakalie: suszone śliwki, rodzynki, orzechy włoskie

     

    Przygotowanie:

    Miód, przyprawę do piernika oraz kakao podgrzewamy i mieszamy, aby składniki połączyły się ze sobą.  Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami. Łączymy zawartości obydwu naczyń ze sobą i dodajemy pozostałe składniki. Na końcu delikatnie łączymy z ubitą pianą z białek. Przekładamy do wyłożonych papierem form i pieczemy 40 minut w temperaturze 180ºC.

    Smacznego!

    Piernik na piwie

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>