• przekładaniec z makiem i tofu

    dodano Grudzień 16, 2013 przez w Boże Narodzenie, Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Na specjalną okazję, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska, Wielkanoc

    przekladaniec-z-makiem-i-tofu-pionowo.

    W tym roku razem z Ciosiem przerobiłyśmy przepis na tofurnik dodając masę makową i robiąc inny spód. Użyłyśmy kupnej masy makowej z bakaliami, gdyż gonił nas czas. Mimo to wyszło przepysznie! Posmakowało znajomym z dietetyki i nam samym. Naprawdę ciekawe ciasto i oczywiście wegańskie!

    Składniki na spód:

    • ok. 170g herbatników SAN holenderskie
    • ok. 150g suszonych owoców takich jak daktyle, śliwki, rodzynki
    • 3-5 łyżek oleju

    Składniki masy serowej:

    • 360g tofu
    • 3/4 szkl. mleka orzechowego (lub innego roślinnego)
    • 1/2 op. waniliowego budyniu
    • 2 łyżki cukru z wanilią
    • 1 łyżka soku z cytryny

    Dodatkowo:

    • ok. 800g masy makowej
    • garść orzechów np. nerkowców
    • garść płatków migdałowych

    Przygotowanie:

    Suszone owoce namoczyć, a następnie miękkie i odsączone zmiksować blenderem razem z pokruszonymi herbatnikami i olejem.

    Na mleku roślinnym ugotować budyń z cukrem. Tofu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i zmiksować z ostudzonym budyniem i sokiem z cytryny.

    Na dnie kwadratowej formy o boku ok. 25 cm wysypać i ugnieść spód. Wyłożyć na niego połowę masy serowej z tofu. Następnie na tofu wyłożyć połowę masy makowej, na nią znów tofu i po raz kolejny masę makową. Wierch posypać siekanymi orzechami i płatkami migdałów. Piec ok. 40-50 minut w temperaturze 180ºC. Dobrze ostudzić i cóż.. zajadać ze smakiem!

    przekladaniec-z-makiem-i-tofu-pionowo.

    Print Friendly
    Udostępnij!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>