


Gruszka, orzechy, suszone śliwki. Wszystko to w pieczonym pasztecie. Czyż nie brzmi wykwitnie i świątecznie? Pasztet z fasoli pachnie niczym wyobrażenie o najlepszej wegetariańskiej pieczeni na świątecznym stole. Jest delikatny w smaku, ale jednocześnie aromatyczny i sycący. Warto wypróbować!
Składniki:
Przygotowanie:
Fasolę namoczyć na noc i rano ugotować do miękkości w tej samej wodzie, posolić dopiero pod koniec gotowania. Cebulkę pokroić drobno i usmażyć na oleju, a następnie dodać do niej szałwię i mielony kminek. Śliwki namoczyć w zimnej wodzie na kilka godzin albo w gorącej na kilka minut. Gruszkę lub jabłko zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Fasolę należy przemielić lub zmiksować blenderem. Następnie połączyć wszystkie składniki razem i przełożyć je do wysmarowanej olejem keksówki lub jednorazowej foremki. Obsypać płatkami ryżowymi lub bezglutenowymi płatkami owsianymi. Piec w 170-180ºC przez 40-50 minut. Jeśli płatki się zrumienią dużo wcześniej to należy zakryć wierzch folią aluminiową.
Uwagi:
A czy takie cudeńko można zamrozić bez wielkiej straty dla smaku? Albo ile taki smakołyk może „stać”? Pytam bo chciałabym zaserwować go gościom na weselu i wiadomo, że nie mogę robić niczego na ostatnią chwilę bo nie dam rady
Jeśli to by się nie nadawało to czy mogłabym prosić o jakieś przepisy/porady (np. na maila) na jakieś wegańsko-bezglutenowe dania na taką okazję?
Uważam, że zamrożenie tego pasztetu mogłoby znacznie pogorszyć jego smak. Podejrzewam, że mógłby stać do ok. 5-7 dni, ale żeby zaserwować go, kiedy jeszcze nie stracił na świeżości, skróciłabym ten czas do max. 3 dni. A tak z ciekawości, w jakim mieście odbędzie się wesele?
Dzięki za odpowiedź. Tak też myślałam, że mrożenie to nie najlepszy pomysł :/ ech muszę znaleźć jakieś sensowne przepisy
na szczęście mam jeszcze trochę czasu
a wesele odbędzie się w Gdańsku
Szkoda, że w Gdańsku. Liczyłam na to, ze mogłabym pomóc
W takim razie proponuję przygotowanie pasty do pieczywa bezglutenowego. Można ją zrobić na gorąco i umieścić w słoiczkach, gdzie przeczeka dłużej
Wcześniej zawsze można wykonać testy
Polecam naszą pastę z czerwonej soczewicy albo hummus np. ze świeżymi ziołami albo jeszcze lepszy do przygotowania na ciepło – z pieczoną papryką
Również idealną pastą do przygotowania na gorąco będzie baba ganoush. A jako ciepłe, bezglutenowe i wegańskie danie można podać szakszukę. Świetnie się przechowuje nawet na zimno, ale jeszcze lepiej gorącą zamknąć w słoiczkach
Służymy poradą!