


Przedstawiam Wam nasz kolejny wypiek bezglutenowy i przy tym wegański – kruche pierniczki, które pokazują, że idą święta! Przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu, szybki, a pierniczki smakują jak tradycyjne. Serdecznie polecamy szczególnie bezglutenowcom. Miłego dnia Świętego Mikołaja!
Składniki:
Margarynę rozpuścić na małym ogniu z miodem i po chwili stygnięcia zamieszać z wszystkimi pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, wałkować omączonym wałkiem na grubość ok. 0,5cm. Wycinać ciasteczka i piec 8-10 min w 170 stopniach.
Dwa podejścia i nie ma szans – rozpadają się.
Nie mamy pojęcia co się dzieje! Nasze jak widać wyszły w porządku. Co prawda wałkowanie nie było super proste, ale po delikatnym wałkowaniu i przeniesieniu na formę szło z górki! Może dodatek większej ilości mąki kukurydzianej albo skrobi ziemniaczanej pomoże?
Próbowałam. Nic z tego. Ciasto się rozpada
W końcu upiekłam je jak podstawę do piernikowej szarlotki.
Przykro słyszeć, ale nie możemy i my powiedzieć, że to przepis, który zawsze się udaje…