


Bardzo miodowe i aromatyczne ciasto, które małymi krokami przybliża nam klimat świąt. Ten miodowiec gościł na moim stole już nie raz, jednak tym razem wkradły się do niego wiśnie, zawczasu zamknięte w słoiczku. Ciasto nie należy do wybitnie pracochłonnych, ani trudnych, więc namawiam do wypróbowania!
Porcja na dużą blachę
Składniki na placki:
Składniki na masę:
Przygotowanie placków:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na stolnicy. Dzielimy ciasto na 3 części i do jednej z nich dodajemy kakao i ponownie gnieciemy aż do uzyskania jednolitego koloru. Placki pieczemy 20 minut w temp 160ºC.
Przygotowanie masy:
Kaszę gotujemy na mleku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Powinna być bardzo gęsta. Masło ucieramy z cukrem trzcinowym i dodajemy stopniowo kaszę. Na końcu dolewamy wyciśnięty sok z cytryny i ponownie mieszamy.
Przekładamy kolejno: jasny placek, połowa masy, brązowy placek, połowa masy wymieszana z wiśniami i jasny placek na koniec. Jeżeli lubicie alkohol, to jak najbardziej możecie użyć go do nasączenia placków. Może to być wódka z sokiem z cytryny, wódka smakowa, lub dowolny ulubiony alkohol wedle uznania. W wersji bezalkoholowej wystarczy woda z cytryną.
Można polać stopioną gorzką czekoladą.
Smacznego