• dwukolorowe wegańskie ciasto bezglutenowe

    dodano Listopad 26, 2013 przez w Bezglutenowa, Ciasta i ciasteczka, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Przyszła pora i na nas, żeby zainteresować się dietą bezglutenową i wypróbowywać przepisy, które spełniają jej kryteria. Na pierwszy rzut dwukolorowe ciasto wegańskie. Zbliżają się święta, więc warto śledzić naszą stronę, gdyż to ciasto to nie koniec naszych bezglutenowych propozycji na odświętne dania!

    Składniki:

    • 150g mąki ryżowej
    • 150g mąki jaglanej
    • 125g cukru
    • 2 łyżki kakao
    • 250ml wody
    • 5 łyżek oleju
    • 1/2 łyżeczki sody
    • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub więcej sody)
    • wanilia (cukier, ekstrakt lub laska)

     

    Przygotowanie:

    W jednej misce mieszamy razem mąki, sodę oraz proszek do pieczenia, a w drugiej cukier, wodę, olej i wanilię. Następnie łączymy razem zawartość obu misek, mieszamy dokładnie, aż uzyskamy gładką masę, po czym rozdzielamy ją na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Do natłuszczonej olejem keksówki wlewamy czekoladowe ciasto, a na nie ciasto waniliowe. Pieczemy w 180ºC przez ok. 40-50 minut.

    Wskazówki i uwagi:

    • zarówno mąkę ryżową jak i jaglaną możemy otrzymać poprzez zmielenie ryżu czy też kaszy jaglanej w młynku do kawy
    • w przepisie można z powodzeniem użyć tylko jednego rodzaju mąki bezglutenowej
    • ciasto prawdopodobnie będzie bardziej puszyste jeśli użyjemy wody gazowanej
    • zmieszana masa na ciasto jest bardzo rzadka, ale nie warto dodawać więcej mąki, gdyż gotowe ciasta bezglutenowe po upieczeniu stają się dużo bardziej zwarte niż moglibyśmy tego oczekiwać po masie
    • możemy użyć przeróżnych dodatków do obu części np. orzechów do części kakaowej i skórki cytrynowej do części waniliowe

    dwukolorowe-weganskie-ciasto-bezglutenowe

    Print Friendly
    Udostępnij!

12 komentarzy

  1. Marchew pisze:

    Na pewno wkrótce je wypróbuję!

  2. a pisze:

    Mnie niestety to ciasto się nie udało :c
    Wyszło twarde, bardzo suche i niskie (w smaku dobre).
    Nie wiem co mogłam zrobić źle :c
    Czy powodem może być dodanie 50 g mąki kukurydzianej? (100 g ryżowej i 50 g kukurydzianej, gdyż zabrakło mi ryżowej)

    • mery pisze:

      A czy kasza jaglana została dobrze zmielona? I ew. ryż, jeśli to nie była gotowa mąka? Ciasto, owszem, szybko schnie, ale po upieczeniu i dobrze przechowywane jest całkiem miękkie i nie jest suche.

  3. Kasia pisze:

    Czy można zamiast mąki ryżowej dodać mąkę gryczaną??

  4. marta pisze:

    Ciasto wyszło bardzo kruche, po ukrojeniu rozpada się… dlaczego? wszystko zrobilam jak w przepisie :(

  5. Rudzielec pisze:

    Zrobilam wszystko jak w przepisie i wyszło mi ciasto w zasadzie o konsystencji wody:-\ teraz siedzi w piekarniku, nie wiem czy cos z niego będzie:-(

    • mery pisze:

      Nasze też było bardzo rzadkie, ale się upiekło ;) Zawsze można dla pewności dodać nieco mąki, ale musi być ona naprawdę drobno zmielona, żeby dobrze chłonęła wilgoć.

  6. Monia pisze:

    niestety mi ciasto bardzo nie smakuje. Szczypie w język i jest gorzkie. Obawiam się, że przez sodę ale zgodnie z sugestią dałam jej niecałą płaską łyżeczkę, ponieważ nie miałm proszku do pieczenia. Poza tym bardzo się rozpada :(

Odpowiedz na „MoniaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>