Przyszła pora i na nas, żeby zainteresować się dietą bezglutenową i wypróbowywać przepisy, które spełniają jej kryteria. Na pierwszy rzut dwukolorowe ciasto wegańskie. Zbliżają się święta, więc warto śledzić naszą stronę, gdyż to ciasto to nie koniec naszych bezglutenowych propozycji na odświętne dania!
Składniki:
150g mąki ryżowej
150g mąki jaglanej
125g cukru
2 łyżki kakao
250ml wody
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (lub więcej sody)
wanilia (cukier, ekstrakt lub laska)
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy razem mąki, sodę oraz proszek do pieczenia, a w drugiej cukier, wodę, olej i wanilię. Następnie łączymy razem zawartość obu misek, mieszamy dokładnie, aż uzyskamy gładką masę, po czym rozdzielamy ją na dwie części i do jednej z nich dodajemy kakao. Do natłuszczonej olejem keksówki wlewamy czekoladowe ciasto, a na nie ciasto waniliowe. Pieczemy w 180ºC przez ok. 40-50 minut.
Wskazówki i uwagi:
zarówno mąkę ryżową jak i jaglaną możemy otrzymać poprzez zmielenie ryżu czy też kaszy jaglanej w młynku do kawy
w przepisie można z powodzeniem użyć tylko jednego rodzaju mąki bezglutenowej
ciasto prawdopodobnie będzie bardziej puszyste jeśli użyjemy wody gazowanej
zmieszana masa na ciasto jest bardzo rzadka, ale nie warto dodawać więcej mąki, gdyż gotowe ciasta bezglutenowe po upieczeniu stają się dużo bardziej zwarte niż moglibyśmy tego oczekiwać po masie
możemy użyć przeróżnych dodatków do obu części np. orzechów do części kakaowej i skórki cytrynowej do części waniliowe
Mnie niestety to ciasto się nie udało :c
Wyszło twarde, bardzo suche i niskie (w smaku dobre).
Nie wiem co mogłam zrobić źle :c
Czy powodem może być dodanie 50 g mąki kukurydzianej? (100 g ryżowej i 50 g kukurydzianej, gdyż zabrakło mi ryżowej)
A czy kasza jaglana została dobrze zmielona? I ew. ryż, jeśli to nie była gotowa mąka? Ciasto, owszem, szybko schnie, ale po upieczeniu i dobrze przechowywane jest całkiem miękkie i nie jest suche.
Nasze też było bardzo rzadkie, ale się upiekło Zawsze można dla pewności dodać nieco mąki, ale musi być ona naprawdę drobno zmielona, żeby dobrze chłonęła wilgoć.
niestety mi ciasto bardzo nie smakuje. Szczypie w język i jest gorzkie. Obawiam się, że przez sodę ale zgodnie z sugestią dałam jej niecałą płaską łyżeczkę, ponieważ nie miałm proszku do pieczenia. Poza tym bardzo się rozpada
Na pewno wkrótce je wypróbuję!
Mnie niestety to ciasto się nie udało :c
Wyszło twarde, bardzo suche i niskie (w smaku dobre).
Nie wiem co mogłam zrobić źle :c
Czy powodem może być dodanie 50 g mąki kukurydzianej? (100 g ryżowej i 50 g kukurydzianej, gdyż zabrakło mi ryżowej)
A czy kasza jaglana została dobrze zmielona? I ew. ryż, jeśli to nie była gotowa mąka? Ciasto, owszem, szybko schnie, ale po upieczeniu i dobrze przechowywane jest całkiem miękkie i nie jest suche.
Czy można zamiast mąki ryżowej dodać mąkę gryczaną??
Nie mam pojęcia, jaki będzie efekt, ale nie sądzę, aby się to zakończyło fiaskiem. Powodzenia!
Ciasto wyszło bardzo kruche, po ukrojeniu rozpada się… dlaczego? wszystko zrobilam jak w przepisie
A miałaś mąkę jaglaną kupną czy robiłaś w domu? Może za słabo zmielona kasza?
robiłam w domu, zmieliłam w thermomixie, cóż być może następnym razem wyjdzie, na pewno będę próbować
Jeszcze opcja, żeby dać mniej mąki.
Zrobilam wszystko jak w przepisie i wyszło mi ciasto w zasadzie o konsystencji wody:-\ teraz siedzi w piekarniku, nie wiem czy cos z niego będzie:-(
Nasze też było bardzo rzadkie, ale się upiekło
Zawsze można dla pewności dodać nieco mąki, ale musi być ona naprawdę drobno zmielona, żeby dobrze chłonęła wilgoć.
niestety mi ciasto bardzo nie smakuje. Szczypie w język i jest gorzkie. Obawiam się, że przez sodę ale zgodnie z sugestią dałam jej niecałą płaską łyżeczkę, ponieważ nie miałm proszku do pieczenia. Poza tym bardzo się rozpada