• kokosanki z kaszy jaglanej

    dodano Listopad 10, 2013 przez w Bezglutenowa, Desery, Laktoovowegetariańska, Laktowegetariańska, Ovowegetariańska, Pozostałe, Przepisy wegańskie, Przepisy wegetariańskie, Wegańska

    Tak naprawdę to te kokosanki są pomysłem Ciosia, a ja jedynie wykonawcą, ale przy jedzeniu ich wszelkie definicje tracą znaczenie! Niesamowite jak łatwo można przemycić zdrową kaszę w czekoladowej polewie i posypce z wiórków kokosowych. Koniecznie je wypróbujcie!

    Składniki:

    • 3/4 szkl. kaszy jaglanej
    • 1 i 1/2 szkl. mleka roślinnego
    • 1/2 szkl. mielonych orzechów włoskich
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • szczypta kurkumy
    • wegańska polewa czekoladowa
    • wiórki kokosowe

    Przygotowanie:

    Kaszę gotujemy na mleku sojowym z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, pojemnik z kaszą obwijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Najpyszniejsze są schłodzone i „przegryzione” =)

    kokosanki-z-kaszy-jaglanej

    Print Friendly
    Udostępnij!

14 komentarzy

  1. iwona pisze:

    Super, na pewno wypróbuję!

  2. Ju pisze:

    Co to jest „wegańska polewa czekoladowa”. Jak się ją robi?

  3. Widz pisze:

    O co chodzi z tym zawijaniem ręcznikiem? Po co to?

  4. Ania i Kasia pisze:

    Pychotka :) Trochę zmodyfikowałyśmy przepis przez nieuwagę, ale i tak finalnie wyszło super! Polecam też nie-wegetarianom!

  5. mab pisze:

    obtaczając czekoladowe kawałki w wiórkach kokosowych bardzo się ućapkam przy tym?

    • mery pisze:

      Jeśli do wyciągania kokosanek z czekolady użyjesz widelca albo jakiejś szpatułki, dzięki której odpłynie nadmiar czekolady to nie, nie bardzo ;)

  6. Ola pisze:

    A pamiętasz ile mniej więcej wyszło tych kokosanek?

  7. mammifero erbivoro pisze:

    A czy kasze jaglana mozna zastapic jakas inna?

    • mery pisze:

      Jaglana pasuje tu jak ulał i jakoś nie widzę innej w jej roli. Musiałaby byś drobna, kleista i smaczna na słodko. Jeśli taką znasz to nie ma sprawy :)

Odpowiedz na „meryAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>