


Tak naprawdę to te kokosanki są pomysłem Ciosia, a ja jedynie wykonawcą, ale przy jedzeniu ich wszelkie definicje tracą znaczenie! Niesamowite jak łatwo można przemycić zdrową kaszę w czekoladowej polewie i posypce z wiórków kokosowych. Koniecznie je wypróbujcie!
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na mleku sojowym z dodatkiem cukru i kurkumy. Po ugotowaniu dodajemy mielone orzechy, pojemnik z kaszą obwijamy ręcznikiem i wkładamy w kołdrę albo koc. Po minimum dwóch godzinach kaszę wykładamy na formę, formujemy blat o wysokości ok. 1cm, po czym wykrawamy z niego małe prostokąty, które maczamy w czekoladzie i obtaczamy w wiórkach kokosowych. Najpyszniejsze są schłodzone i „przegryzione” =)
Super, na pewno wypróbuję!
Co to jest „wegańska polewa czekoladowa”. Jak się ją robi?
Można kupić gotową polewę o smaku ciemnej czekolady firmy Delecta
można też rozpuścić w wodzie normalną gorzką czekoladę
Nie tylko w wodzie, co w łaźni wodnej
Oczywiście, ze można
O co chodzi z tym zawijaniem ręcznikiem? Po co to?
Kiedy kasza tak wolno stygnie w ciepłym jeszcze garnku to ładnie się skleja i potem łatwo formować dowolne kształty
Pychotka
Trochę zmodyfikowałyśmy przepis przez nieuwagę, ale i tak finalnie wyszło super! Polecam też nie-wegetarianom!
obtaczając czekoladowe kawałki w wiórkach kokosowych bardzo się ućapkam przy tym?
Jeśli do wyciągania kokosanek z czekolady użyjesz widelca albo jakiejś szpatułki, dzięki której odpłynie nadmiar czekolady to nie, nie bardzo
A pamiętasz ile mniej więcej wyszło tych kokosanek?
Hmmm, ok 15-20 tak na moje oko
A czy kasze jaglana mozna zastapic jakas inna?
Jaglana pasuje tu jak ulał i jakoś nie widzę innej w jej roli. Musiałaby byś drobna, kleista i smaczna na słodko. Jeśli taką znasz to nie ma sprawy