• pieczony pasztet z selera

    dodano Listopad 5, 2013 przez w Laktoovowegetariańska, Ovowegetariańska, Przepisy wegetariańskie, Przystawki, Śniadania i kolacje

    Oto potrawa z cyklu „zgadnij, ciociu, z jakiego to mięsa?”. Ciocia się głowi i wymienia kolejne gatunki, a my radośnie krzyczymy „w tym nie ma ani grama mięsa!”. Taki właśnie jest ten pieczony pasztet – do złudzenia może mylić się naszym gościom z mięsną potrawą, a ich zdziwienie i zachwyt nie mają końca, gdy informujemy ich, że to pyszne to po prostu seler!

    Składniki:

    • 1 duży seler korzeniowy
    • 1 cebula
    • 2 ząbki czosnku
    • 2-3 jajka
    • 1/2 szkl. bułki tartej
    • majeranek
    • sól, pieprz

     

    Przygotowanie:

     Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody. Odstawiamy warzywa do ostygnięcia. Następnie selera, cebulę i czosnek mieszamy z bułką tartą, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami. Masę przekładamy do aluminiowej foremki do pieczenia lub do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę lub do momentu zrumienienia w 180ºC.

    pasztet-z-selera

    Print Friendly
    Udostępnij!
    tagi

15 komentarzy

  1. Ewelina pisze:

    Co zamiast bułki tartej? otręby owsiane drobno mielone mogą być? musi być bezglutenowo…

    • mery pisze:

      Ojej, jasne, że tak! Miałam o tym napisać i mi umknęło ;) Otręby jak najbardziej będą dobre i myślę, że nawet nie trzeba ich mielić :)

  2. Bu pisze:

    A to ubite białko można zastąpić czymś wegańskim? W owsie często występują zanieczyszczenia glutenem, a nie mam dostępu do czystego, można użyć kaszki kukurydzianej?

    Seler oczywiście zostaje. ;)

    • mery pisze:

      Szczerze mówiąc nie mamy pojęcia czym zastąpić jajka, inaczej pewnie byśmy o tym wspomnieli. Jednak są osoby, które piszą, że po prostu wykluczyły jajka z przepisu i pasztet nadal był bardzo dobry. Ewentualnie pozostaje eksperymentowanie z ubijanie papki z siemienia ;)

  3. Patrycja T pisze:

    Bardzo fajny pasztet :) Już nie mogę się doczekać kiedy poznam jego smak :) Zabieram przepis

  4. Żaneta pisze:

    Zrobiłam – polubiłam – rodzina też ;) Zaskoczyło mnie, że nawet „mięsna”, tradycyjna część rodziny w nim zasmakowała. Robiony był w wersji z jajami, ale zamiast bułki tartej dodałam otręby owsiane. Ogólnie: bardzo puszysty, delikatny (w smaku również) i kruchy. Dla osób, które wolą bardziej zdecydowany smak: można podać z odrobiną chrzanu śmietankowego. Pyszna przekąska. :) Dzięki za przepis. :)

  5. ulcia pisze:

    ale pyszny wyszedł!!! mniam!!!

  6. Diana pisze:

    Ja dopiero zaczynam swoją przygodę ze zdrowym odżywianiem i rezygnacją z potraw mięsnych (czego rodzina oczywiście nie jest w stanie zrozumieć).
    Przepis jest świetny! Dziękuję i proszę o więcej :)
    pozdrawiam

  7. pawjaro pisze:

    Jajka można zastąpić siemieniem lnianym. Ok 1 i 1/2 łyżki na jajko. W przypadku 3 jaj – 4, 4 i pół łyżki siemienia.

  8. magda pisze:

    Ile pasztet wytrzyma w lodowce?

  9. Pati pisze:

    Jaka wielkosc foremki nalezy uzyc dla tych proporcji?

  10. Dorka pisze:

    A mozna dodać czosnek granulowany bo nie mam zwykłego jesli tak to ile? :)

Odpowiedz na „meryAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>